Cézár saláta kicsit másképp

Hozzávalók

    A salátához:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db kissé szikkadt zsemle
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj vagy margarin
  • 25 dkg vékonyra szeletelt sült kacsamell
  • 1 db jégsaláta
  • Az öntethez:

  • 1 db egész tojás
  • 1 db tojás sárgája
  • 1,5 dl olívaolaj
  • 1/2 db citrom leve
  • 2 db nagy gerezd reszelt fokhagyma
  • 3 db szardella
  • 5 dkg sajtforgács
  • 2 evőkanál durvára tört mogyoró

Elkészítés

  1. A fokhagymagerezdeket finomra felaprítjuk.
  2. A zsemléket egyforma, kb. 1 cm-es kockákra vágjuk, majd 2 evőkanál felhevített olajon kb. 2 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a vajat vagy a margarint és az aprított fokhagymát, és kb. 2 percig tovább pirítjuk. (Vigyázzunk, hogy a kockák ne égjenek meg!) Ezt követően a kockákat kiszedjük és hűlni hagyjuk.
  4. Az öntethez botmixerrel vagy turmixgéppel először a tojást a lassan csurgatott olajjal - tejföl sűrűségűre -, majd a többi hozzávalóval összekeverjük.
  5. A salátaleveleket vékony csíkokra metéljük, tálkákba szétosztjuk, a kacsamell szeletekkel és a pirított zsemlekockákkal megszórjuk, majd öntetet locsolunk rá.
  6. Sajtforgáccsal, mogyoróval és citromkarikákkal díszítjük.