Hozzávalók
Elkészítés
- A padlizsánokat megmossuk, majd miután a kocsányukat levágtuk, 2 centis kockákra daraboljuk. Kb. 1 evőkanál sóval összeforgatjuk, fél órán át állni hagyjuk. A mazsolát langyos vízbe áztatjuk. A fenyőmagot (pisztáciát, mandulát) egy serpenyőben szárazon megpirítjuk, félretesszük.
- A hagymát finomra vágjuk, a zellert kisujjnyi vastagon fölszeleteljük. A konzerv paradicsomot szintén 2 centis kockákra vágjuk. (A levét ne öntsük ki!)
- A padlizsánt szűrőbe rakjuk, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük, majd egy tiszta konyharuhára szedve leszárogatjuk. 5 evőkanál olívaolajat egy széles serpenyőben megforrósítunk, a padlizsánt belerakjuk. Nagy lángon kb. 5 perc alatt aranybarnára sütjük, majd szűrőlapáttal konyhai papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük.
- A maradék 3 evőkanál olajat a padlizsán helyére öntjük, és a hagymát közepes lángon, kevergetve 4-5 perc alatt megfonnyasztjuk rajta. Következik a zellerszár, ezzel tovább pirítjuk 4-5 percig. Hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot, a levét, valamint a 3 evőkanál vízzel elkevert paradicsompürét. 2-3 percig pirítjuk. A cukorral és az ecettel ízesítjük, kb. 1 csapott kiskanál sót szórunk bele, majd kevergetve, kis lángon 10-15 percig főzzük.
- A lecsöpögtetett mazsolát és kapribogyót, a félbevágott olajbogyót és a sült padlizsánt hozzáadjuk, megborsozzuk, a fölaprított bazsalikommal fűszerezzük, ha kell sózzuk. Amikor kész, a pirított fenyőmagot (vagy pisztáciát, vagy mandulát) a tetejére szórjuk.
Mennyiség:
1 személyre
Megjegyzések
https://mesterszakacs.hu/recept/caponata-sziciliai-padlizsanragu nyomán