Burgonyás kenyér 3

Hozzávalók

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 15 dkg főtt, áttört burgonya
  • kb. 2,5 dl a burgonya főzővizéből
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 kiskanál
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1/2 mokkáskanál aszkorbinsav vagy 1 kiskanál ecet

Elkészítés

  1. A kenyér hozzávalóit géppel vagy kézzel bedagasztjuk.
  2. A kissé lágy tésztát kelesztőtálba tesszük, belisztezzük, és letakarva félórát kelesztjük.
  3. Ekkor gyengéden átgyúrjuk, visszatesszük a tálba, és letakarva tovább kelesztjük.
  4. Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kettéosztjuk.
  5. Hosszúkás cipókat formázunk belőle, és egy-egy püspökkenyér formába helyezzük. (Én szilikon formát használtam.)
  6. Letakarva kb. másfél órát újra kelesztjük.
  7. A sütőt 210 fokra melegítjük, a megkelt kenyerek tetejét pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük, és a sütőbe helyezzük. Kb. 35 perc alatt szép pirosra sülnek.
  8. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.