Burgonyás kenyér 3
Hozzávalók
-
50
dkg
kenyérliszt
-
15
dkg
főtt, áttört burgonya
-
kb. 2,5
dl
a burgonya főzővizéből
-
1
evőkanál
zsír
-
2
kiskanál
só
-
1
mokkáskanál
őrölt kömény
-
2,5
dkg
élesztő
-
1/2
mokkáskanál
aszkorbinsav vagy 1 kiskanál ecet
Elkészítés
-
A kenyér hozzávalóit géppel vagy kézzel bedagasztjuk.
-
A kissé lágy tésztát kelesztőtálba tesszük, belisztezzük, és letakarva félórát kelesztjük.
-
Ekkor gyengéden átgyúrjuk, visszatesszük a tálba, és letakarva tovább kelesztjük.
-
Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán kettéosztjuk.
-
Hosszúkás cipókat formázunk belőle, és egy-egy püspökkenyér formába helyezzük. (Én szilikon formát használtam.)
-
Letakarva kb. másfél órát újra kelesztjük.
-
A sütőt 210 fokra melegítjük, a megkelt kenyerek tetejét pengével bevágjuk, vízzel megpermetezzük, és a sütőbe helyezzük. Kb. 35 perc alatt szép pirosra sülnek.
-
Rácsra téve hagyjuk kihűlni.