Borjúpörkölt

Hozzávalók

  • 1 kg borjúlábszár
  • 3 db közepes méretű vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2+0,5 dl száraz vörösbor
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 evőkanál zsír
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db babérlevél
  • 6-8 szem borókabogyó
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • szemes bors

Elkészítés

  1. A húst előző nap bepácoljuk: a húst megmossuk, melléteszünk egy felkarikázott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, a borókabogyót, 10-15 szem borsot.
  2. Beletesszük egy nylontasakba, ráöntünk 2 dl vörösbort, a tasak száját elkötjük, egy mélyebb tálba helyezzük, és egy napra a hűtőbe tesszük.
  3. Másnap a húst a pácból kiemeljük, szárazra töröljük, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
  4. A maradék két fej hagymát felaprózzuk, a szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a zsírt, a hagymát és üvegesre fonnyasztjuk.
  5. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, rádobjuk a húskockákat.
  6. Visszatéve a tűzre 2-3 percig pirítjuk.
  7. A paradicsomot, paprikát megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk.
  8. Hozzáöntjük a maradék bort, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. (Ha szükséges, a folyadékot borral, vagy vízzel pótoljuk. Az étel vaddisznó-, valamint marhahúsból is elkészíthető.)
  9. Köretként nokedlit/tarhonyát készítünk hozzá.