Borjúpörkölt
Hozzávalók
-
1
kg
borjúlábszár
-
3
db
közepes méretű vöröshagyma
-
5
gerezd
fokhagyma
-
2+0,5
dl
száraz vörösbor
-
5
dkg
kolozsvári szalonna
-
3
evőkanál
zsír
-
1
db
paradicsom
-
1
db
paprika
-
1
db
babérlevél
-
6-8
szem
borókabogyó
-
1
evőkanál
pirospaprika
-
só
-
szemes bors
Elkészítés
-
A húst előző nap bepácoljuk: a húst megmossuk, melléteszünk egy felkarikázott vöröshagymát, a fokhagyma gerezdeket, a babérlevelet, a borókabogyót, 10-15 szem borsot.
-
Beletesszük egy nylontasakba, ráöntünk 2 dl vörösbort, a tasak száját elkötjük, egy mélyebb tálba helyezzük, és egy napra a hűtőbe tesszük.
-
Másnap a húst a pácból kiemeljük, szárazra töröljük, és kb. 3x3 cm-es kockákra vágjuk.
-
A maradék két fej hagymát felaprózzuk, a szalonnát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a zsírt, a hagymát és üvegesre fonnyasztjuk.
-
Lehúzzuk a tűzről, meghintjük a pirospaprikával, rádobjuk a húskockákat.
-
Visszatéve a tűzre 2-3 percig pirítjuk.
-
A paradicsomot, paprikát megmossuk, kisebb kockákra vágjuk, és a húshoz adjuk.
-
Hozzáöntjük a maradék bort, megsózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. (Ha szükséges, a folyadékot borral, vagy vízzel pótoljuk. Az étel vaddisznó-, valamint marhahúsból is elkészíthető.)
-
Köretként nokedlit/tarhonyát készítünk hozzá.