Bolognai szósz
Hozzávalók
-
2
fej
vöröshagyma
-
2
gerezd
fokhagyma
-
2
db
sárgarépa
-
5
szál
szárzeller
-
10
dkg
gomba
-
3
evőkanál
olívaolaj
-
1
dl
fehérbor
-
2-3
dl
paradicsomlé
-
1/2
db
citrom reszelt héja és leve
-
2
db
babérlevél
-
só
-
őrölt bors
-
oregáno
-
cukor
Elkészítés
-
A szószhoz megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát, répát, szárzellert apró kockákra, a gombát szeletekre vágjuk, a fokhagymát pedig lereszeljük..
-
Az olívaolajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és a fehérborral.
-
Ízesítjük a sóval, borssal, citromhéjjal és lével, esetleg pici cukorral, valamint a többi fűszerrel, majd az egészet puhára pároljuk.
-
Botmixerrel, vagy turmixgéppel a mártást pürésítjük. (Előtte a babérleveleket vegyük ki.) Bolognai vagy milánói spagettihez, vagy pizzaalap megkenéséhez is kiváló.