Bolognai szósz

Hozzávalók

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 5 szál szárzeller
  • 10 dkg gomba
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 dl fehérbor
  • 2-3 dl paradicsomlé
  • 1/2 db citrom reszelt héja és leve
  • 2 db babérlevél
  • őrölt bors
  • oregáno
  • cukor

Elkészítés

  1. A szószhoz megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát, répát, szárzellert apró kockákra, a gombát szeletekre vágjuk, a fokhagymát pedig lereszeljük..
  2. Az olívaolajon a vöröshagymát megfonnyasztjuk, majd hozzáadjuk a többi zöldséget, kicsit megpirítjuk, majd felöntjük a paradicsomlével és a fehérborral.
  3. Ízesítjük a sóval, borssal, citromhéjjal és lével, esetleg pici cukorral, valamint a többi fűszerrel, majd az egészet puhára pároljuk.
  4. Botmixerrel, vagy turmixgéppel a mártást pürésítjük. (Előtte a babérleveleket vegyük ki.) Bolognai vagy milánói spagettihez, vagy pizzaalap megkenéséhez is kiváló.