Békebeli ropogós kifli
Hozzávalók
50
dkg
finomliszt
(BL 55
)
5
dkg
tejföl
2
dl
langyos tej
1
dl
langyos víz
1
tasak
szárított élesztő
1
dkg
só
Elkészítés
A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a szárított élesztőt.
Hozzáadjuk a langyos vizet, tejet, sót és tejfölt.
Géppel vagy kézzel jól bedagasztjuk.
Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk.
10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.
A tészta nagyon ruganyos, de ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható.
Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel.
A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.
Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.
A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.
Recept megjegyzései
http://kalcirecept.blog.hu/2016/11/12/bekebeli_ropogos_kifli