Békebeli ropogós kifli

   

Hozzávalók

  • 50 dkg finomliszt (BL 55)
  • 5 dkg tejföl
  • 2 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 dkg

Elkészítés

  1. A lisztet átszitáljuk, belekeverjük a szárított élesztőt.
  2. Hozzáadjuk a langyos vizet, tejet, sót és tejfölt.
  3. Géppel vagy kézzel jól bedagasztjuk.
  4. Dagasztás után 45 percet kelesztjük, 8 db-ba vágjuk (110 g/db), gombóccá formázzuk. 
  5. 10 percet pihentetjük a gombócokat, majd megformázzuk kiflinek.
  6. A tészta nagyon ruganyos, de ha nem nagyon lisztezzük, akkor szép vékonyra nyújtható.
  7. Próbáljuk meg minél vékonyabbra nyújtani és szorosan felcsavarni úgy, hogy közben kifelé sodorjuk a tenyerünkkel. 
  8. A sütőpapíros tepsin kelesztjük őket úgy, hogy a vége mindig alulra kerüljön különben sütés közben "kinyílik" a kiflink.
  9. Ha már 30 perce kelnek a kiflik, akkor 220 fokra előmelegítjük a sütőt alul felül sütésen.
  10. A sütő aljába tetszünk 1 dl vizet (a víz melegedjen együtt a sütővel így gőz keletkezik bent)
  11. Mielőtt a sütőbe tolnánk lespricceljük vízzel a kiflik felületét úgy, hogy sehol ne maradjon lisztes, mert ahol nem kap vizet ott nem lesz szép színe.
  12. 10-15 perc sütés után, amikor már látszik, hogy elkezdett pirulni levesszük a hőmérsékletet 200 fokra és bekapcsoljuk a légkeverést.
  13. Innentől kezdve 3-5 perc alatt szép pirosra sütjük őket.
  14. Amikor kivesszük adhatunk neki egy kis vizes spriccelést. Rácsra tesszük hűlni.