
Hozzávalók
-
a tésztához:
- a kifőzéshez:
Elkészítés
- A langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- Nagyobb tálba tesszük a kétféle lisztet, hozzáadjuk az olajat, a sót, az élesztős tejet, és dagasztás közben apránként annyi langyos vizet öntünk hozzá, amennyitől sima, rugalmas, nem túl kemény tésztát kapunk.
- Az alaposan kidolgozott tésztát letakarva fél órán át kelesztjük, majd 12 részre osztjuk, mindegyiket meggömbölyítjük, és 10 percig állni hagyjuk.
- A gömböket egyenként kinyújtjuk és kiflivé tekerjük fel.
- Fölforralunk 1 liter vizet a szódabikarbónával és a sóval.
- Nagyobb lapátkanállal a gyöngyöző vízbe engedjük a kifliket (egyszerre csak kettőt-hármat), és egyszer megfordítva kb. fél percig főzzük , majd kivesszük és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
- Díszítésként éles késsel (pengével) minden kiflit bevágunk néhányszor.
- Megszórhatjuk őket durva szemű sóval vagy magokkal. 25-30 perc pihentetés után 200 fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt barnára sütjük. (A kész, még forró péksüteményeket megkenhetjük kevés tejszínnel vagy tejjel, hogy szép fényesek legyenek.)
Mennyiség:
1 személyre