Bableves

Hozzávalók

  • 30 dkg tarkabab
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 db TV paprika
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szál füstölt kolbász / debreceni / füstölt hús, stb.
  • 2 evőkanál liszt
  • pirospaprika
  • olaj / zsír
  • a csipetkéhez:

  • 1 db tojás
  • liszt

Elkészítés

  1. A tarkababot előző este beáztatjuk.
  2. Másnap a vizet leöntjük róla és 3 liter sós vízzel feltesszük főzni.
  3. Beletesszük a vöröshagymát, a TV paprikát, a hasábokra vágott zöldséget és a zellerzöldet.
  4. Amikor a bab félpuhára megfőtt, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott kolbászt.
  5. Közben 1 tojásból, pici sóval és annyi liszttel, hogy jó kemény tésztát kapjunk, összeállítjuk a csipetkét, és egy tálcára kicsipkedjük.
  6. Mikor már majdnem puhára főtt a bab, elkészítjük a rántást.
  7. Egy kislábosban kevés olajat vagy zsírt forrósítunk, beleteszünk kb. 2 evőkanál lisztet és zsemleszínűre pirítjuk.
  8. Hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, mellyel pár másodpercig sütjük. (Vigyázzunk, nehogy megégjen!)
  9. A tűzről levéve rászórunk egy evőkanál pirospaprikát. és hideg vízzel felengedjük, majd a bablevesbe keverjük.
  10. Hozzáadjuk a csipetkéket és az apróra vágott petrezselymet is, addig főzzük, míg a csipetke meg nem puhul.
Recept megjegyzései

8 adag/2794 kcal, 1 adag/349 kcal