Bableves
Hozzávalók
30
dkg
tarkabab
2
db
sárgarépa
1
db
fehérrépa
1
csokor
petrezselyem
1
csokor
zellerzöld
1
db
TV paprika
1
db
vöröshagyma
2
gerezd
fokhagyma
1
szál
füstölt kolbász / debreceni / füstölt hús, stb.
2
evőkanál
liszt
só
pirospaprika
olaj / zsír
a csipetkéhez:
1
db
tojás
só
liszt
Elkészítés
A tarkababot előző este beáztatjuk.
Másnap a vizet leöntjük róla és 3 liter sós vízzel feltesszük főzni.
Beletesszük a vöröshagymát, a TV paprikát, a hasábokra vágott zöldséget és a zellerzöldet.
Amikor a bab félpuhára megfőtt, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott kolbászt.
Közben 1 tojásból, pici sóval és annyi liszttel, hogy jó kemény tésztát kapjunk, összeállítjuk a csipetkét, és egy tálcára kicsipkedjük.
Mikor már majdnem puhára főtt a bab, elkészítjük a rántást.
Egy kislábosban kevés olajat vagy zsírt forrósítunk, beleteszünk kb. 2 evőkanál lisztet és zsemleszínűre pirítjuk.
Hozzáadjuk a megtisztított és lereszelt fokhagymát, mellyel pár másodpercig sütjük. (Vigyázzunk, nehogy megégjen!)
A tűzről levéve rászórunk egy evőkanál pirospaprikát. és hideg vízzel felengedjük, majd a bablevesbe keverjük.
Hozzáadjuk a csipetkéket és az apróra vágott petrezselymet is, addig főzzük, míg a csipetke meg nem puhul.
Recept megjegyzései
8 adag/2794 kcal, 1 adag/349 kcal