Amaretti (olasz mandulás puszedli)

Hozzávalók

  • 20 dkg mandula
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg kristálycukor
  • 3 db tojásfehérje
  • 1 mokkáskanál mandula aroma
  • 1 csipet
  • a díszítéshez:

  • jégcukor (elhagyható)

Elkészítés

  1. A mandulát forrásban lévő vízbe dobjuk, rövid ideig forraljuk, majd hideg vízbe tesszük, ezáltal a héjából könnyedén ki tudjuk nyomni a szemeket. Az így megtisztított mandulát megszárítjuk, majd liszt finomságúra megőröljük, és elkeverjük benne a porcukrot.
  2. A tojásfehérjéket a csipet sóval verni kezdjük, mielőtt teljesen megkeményedne, hozzáadjuk a kristálycukrot, amellyel készre verjük.
  3. A felvert tojásfehérjét óvatosan, hogy a habot ne nagyon törjük, a cukros mandulához keverjük, ízesítjük a keserű mandula aromával.
  4. A sütőt 160 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A mandulás masszából diónyi gombócokat formázunk, és a tepsibe rakosgatjuk. A puszedlik tetejét késsel kissé elsimítjuk, tetejüket jégcukorral megszórhatjuk.
  5. A tepsit középső bordarácsra helyezzük, és kb. 30-35 perc alatt a süteményt aranysárgára sütjük. (A puszedlik eleinte még kissé kemények, de néhány nap alatt megpuhulnak, fémdobozban vagy üvegben sokáig eltarthatók.)
Recept megjegyzései

kb. 20 db/1 936 kcal, 1 db/97 kcal