Almás táska
Hozzávalók
a töltelékhez:
4
db
savanykás alma
4
evőkanál
barna- vagy fehércukor
1
teáskanál
fahéj
1/2
citrom leve + reszelt héja
1 késhegynyi
szerecsendió
(elhagyható
)
75
ml
víz
1 púpos
teáskanál
étkezési keményítő
2-3
dkg
vaj
a tésztához:
30
dkg
finomliszt
4
dkg
puha vaj
1
evőkanál
cukor
1
mokkáskanál
só
1
dl
víz
1
evőkanál
joghurt
2
dkg
vaj
liszt a szóráshoz
a sütéshez:
olaj vagy zsír
Elkészítés
A tészta hozzávalóit – 2 dkg vaj kivételével - összegyúrjuk, és pihentetés nélkül, kb. 30x30 cm méretű lappá nyújtjuk.
A maradék vajjal megkenjük, kevés liszttel megszórjuk, és feltekerjük.
Folpackba csavarva kb. 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük.
Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, a vajat egy kis lábosban felolvasztjuk.
Hozzáadjuk az almát, cukrot, citromlevet, fahéjat, és 5-6 percig pároljuk.
A keményítőt a vízzel elkeverjük, hozzáöntjük az almához, és besűrítjük. Félretesszük hűlni.
Az összetekert tésztát középen kettévágjuk, és két kb. 60 cm hosszú és 12 cm széles csíkot nyújtunk belőle.
10 cm-es darabokra vágjuk, és 1-1 púpos evőkanál almatölteléket teszünk rá.
Először az ujjunkkal körbenyomkodjuk a tésztát, hogy mindenhol jól zárjon, majd egy villával a széleit is lenyomkodjuk.
Az olajat felforrósítjuk kb. 150 fokra, és a táskákat világos barnára sütjük benne.
Papírtörlőre szedjük, és porcukorral / fahéjas porcukorral meghintjük.
Recept megjegyzései
(
http://katarigo.blogspot.de/2016/01/almas-taska-mint-mcdonalds-ban.html
)