Almás táska

Hozzávalók

    a töltelékhez:

  • 4 db savanykás alma
  • 4 evőkanál barna- vagy fehércukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/2 citrom leve + reszelt héja
  • 1 késhegynyi szerecsendió (elhagyható)
  • 75 ml víz
  • 1 púpos teáskanál étkezési keményítő
  • 2-3 dkg vaj
  • a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 4 dkg puha vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 mokkáskanál
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál joghurt
  • 2 dkg vaj
  • liszt a szóráshoz
  • a sütéshez:

  • olaj vagy zsír

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit – a 2 db vaj kivételével - összegyúrjuk, és pihentetés nélkül, kb. 30x30 cm méretű lappá nyújtjuk.
  2. A maradék vajjal megkenjük, kevés liszttel megszórjuk, és feltekerjük.
  3. Folpackba csavarva kb. 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük.
  4. Közben elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, a vajat egy kis lábosban felolvasztjuk.
  5. Hozzáadjuk az almát, cukrot, citromlevet, fahéjat, és 5-6 percig pároljuk.
  6. A keményítőt a vízzel elkeverjük, hozzáöntjük az almához, és besűrítjük. Félretesszük hűlni.
  7. Az összetekert tésztát középen kettévágjuk, és két kb. 60 cm hosszú és 12 cm széles csíkot nyújtunk belőle.
  8. 10 cm-es darabokra vágjuk, és 1-1 púpos evőkanál almatölteléket teszünk rá.
  9. Először az ujjunkkal körbenyomkodjuk a tésztát, hogy mindenhol jól zárjon, majd egy villával a széleit is lenyomkodjuk.
  10. Az olajat felforrósítjuk kb. 150 fokra, és a táskákat világos barnára sütjük benne.
  11. Papírtörlőre szedjük, és porcukorral / fahéjas porcukorral meghintjük.