Ajvár

Hozzávalók

  • 50 dkg padlizsán
  • 50 dkg kápia vagy piros kaliforniai paprika
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db nagyobb paradicsom vagy 1 evőkanál paradicsompüré
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál borecet
  • 1 kiskanál Erős Pista (elmaradhat)
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A padlizsánt megmossuk, szárazra töröljük, hústűvel több helyen megszurkáljuk, és 200 fokos sütőbe tesszük. 20 perc sütés után mellé rakjuk a paprikákat is. Kb. 20-25 percig sütjük, amíg a héjuk szinte feketére sül. 
  2. Közben a paradicsomok tetejét kereszt alakban bevágjuk, rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, majd a vízből kivéve a héját lehúzzuk, magját kivesszük, és felkockázzuk. (Természetesen, ha nincs szezonja, és sűrített paradicsomot használunk, ez az előkészület elmarad.)
  3. A megsült paprikákat néhány percre nylonzacskóba tesszük, így a keletkező gőz hatására a paprika héját könnyen el tudjuk távolítani. Ha ezzel végeztünk, a paprikák magházát kivesszük, húsát felcsíkozzuk.
  4. A padlizsánok héját szintén lehúzzuk, és nagyobb darabokra vágjuk.
  5. A paprikát, padlizsánt, paradicsomot (pürét), lereszelt fokhagymát tálba tesszük, hozzáadjuk az olívát, borecetet, Erős Pistát, sót, borsot, és botmixerrel, ízlésünk szerinti finomságúra pürésítjük. Néhány órát hagyjuk, hogy ízei jól összeérjenek.
  6. Sült- és grillhúsok, kolbászok, vagdaltak kiváló kísérője.
Recept megjegyzései

összesen: 430 kcal