Zöld spárga krémleves

Hozzávalók

  • 50 dkg zöldspárga
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 1 db burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl habtejszín
  • 2 l alaplé (hús/zöldség, vagy leveskockából készült)
  • őrölt bors
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk, a burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk. A spárgát alaposan megmossuk, alsó, fás részét letörjük, A spárgafejeket levágjuk, ezeket majd levesbetétként használjuk fel. A megmaradt középső spárgaszárakat pedig feldaraboljuk. A répákat megtisztítjuk.
  2. A letört fás részeket a répákkal együtt sós vízben megfőzzük, a továbbiakban csak a levet használjuk fel, amelyben puhára főzzük a spárgafejeket.
  3. A hagymát a vajon megdinszteljük, hozzáadjuk a kockázott burgonyát és a feldarabolt (nem fás) spárgasípokat. Rövid ideig együtt pároljuk, majd felöntjük a 2 liter alaplével, valamint a spárgafejek főzőlevével, fűszerezzük, és puhára főzzük.
  4. A levest leturmixoljuk, visszaöntjük a lábosba, hozzáadjuk a tejszínt, a puha spárgafejeket, és egyet forralunk rajta.