Zabpelyhes párnák
Hozzávalók
-
45
dkg
finomliszt
-
5
dkg
apró szemű zabpehely
-
2
teáskanál
só
-
2
evőkanál
olaj
-
1
evőkanál
méz
-
15
dkg
joghurt
-
2
dl
hideg víz
-
2,5
dkg
friss élesztő
a tetejére:
-
2
evőkanál
apró szemű zabpehely
(vagy szezám-, kömény-, mák stb. magvak)
Elkészítés
-
Egy tálba mérjük a lisztet meg a zabpelyhet, és összekeverjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az olajat, a mézet, a joghurtot és a vizet, végül rámorzsoljuk az élesztőt.
-
Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta szép sima és fényes, nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
-
A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára. A kezünkkel 2 cm vastag, kb. 30 cm-es négyzetet lapogatunk belőle. Hosszában és keresztben is 3 részre vágjuk.
-
Az így kapott 9 négyzetet sütőpapírral borított sütőlemezre fektetjük, konyharuhával letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
-
A megkelt tésztát lepermetezzük langyos vízzel, megszórjuk a zabpehellyel (vagy a különféle magokkal), és betoljuk a forró sütőbe. A fémedénybe 1 dl forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját.
-
A párnákat kb. 20perc alatt aranybarnára sütjük. Végül rácsra tesszük őket hűlni.