Vörösboros kakas (Coq au vin)

Hozzávalók

  • 1 db kakas (kb. 2 kg)
  • 25 dkg bacon
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg gyöngyhagyma
  • 30 dkg csiperkegomba
  • 10 dkg liszt
  • 1 evőkanál liszt (a végén a fényesítéshez)
  • 7 dkg vaj
  • 80 dkg vöröshagyma
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 db babérlevél
  • 3 ág kakukkfű
  • 2 ág rozmaring
  • 1 ág zsálya
  • 20 g sűrített paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 8 dl alaplé
  • 1,3 l vörösbor
  • 10 ml konyak
  • bors

Elkészítés

  1. A vörösboros kakas elkészítéséhez a bacont 2 centis darabokra vágjuk, egy nagy lábasban kisütjük a zsírját, majd kiszedjük és félretesszük. A répát felvágjuk. A visszamaradt zsíron, erős lángon 3-4 perc alatt lepirítjuk a répát, majd kiszedjük azt is. Utána 1-2 perc alatt lepirítjuk a gyöngyhagymát is, végül kb. 3 perc alatt a gombát is.
  2. A kakast testrészeire szedjük, a combokat kettéválasztjuk, a mellet is nagyobb, kb. 7 centis darabokra vágjuk, majd lisztbe forgatjuk a húst. Pótoljuk a lábasban a zsiradékot 50 g vajjal, és közepesen erős hőfokon körbepirítjuk a húsokat, majd kivesszük a lábasból. Ha szükséges, akkor inkább több részletben pirítsuk le.
  3. A visszamaradt zsíron elkezdjük pirítani a szeletekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Mellédobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a zsályát is, majd amikor a hagyma kissé lepirult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a cukrot, és 1 percig közepesen forró hőfokon pirítjuk.
  4. Mehet vissza a lábasba a hús. Felöntjük annyi alaplével, ami éppen ellepi a húsokat. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon elkezdjük főzni. Innentől kezdve, amikor pótolni kell a folyadékot, azt már ne alaplével, hanem a vörösborral tegyük. Mindig annyi vörösbort öntünk a húshoz, ami éppen ellepi.
  5. Fedő alatt, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ez kakastól függ, de akár 4 óra is lehet. Éppen ezért nem lehet pontos folyadékmennyiséget megadni, de egy 3 órás főzésnél ezzel a bor- és alaplé mennyiséggel lehet kalkulálni.
  6. Időnként természetesen keverjük át, nehogy leégjen. Ha picit lekap, az nem baj, sőt még jót is tud tenni az ételnek. De semmiképp ne égjen le! Ha megpuhult a hús, kivesszük egy tálba a zöldfűszerek száraival és a babérlevéllel együtt, majd a szaftot egy botmixer segítségével krémesre zúzzuk.
  7. Visszarakjuk a zöldségeket a szaftba a hússal együtt, felöntjük a konyakkal és további 5 percig főzzük. Egy evőkanál lisztet alaposan összedolgozunk 2 evőkanál szobahőmérsékletű vajjal, és kis adagokban a raguhoz keverjük, hogy az még krémesebb és fényesebb legyen.
  8. Köretként burgonyapürét, burgonyafánkot kínálhatunk hozzá.
Recept megjegyzései

streetkitchen.hu recept