Vörösboros kakas (Coq au vin)
Hozzávalók
-
1
db
kakas
(kb. 2 kg)
-
25
dkg
bacon
-
30
dkg
sárgarépa
-
20
dkg
gyöngyhagyma
-
30
dkg
csiperkegomba
-
10
dkg
liszt
-
1
evőkanál
liszt
(a végén a fényesítéshez)
-
7
dkg
vaj
-
80
dkg
vöröshagyma
-
6
gerezd
fokhagyma
-
4
db
babérlevél
-
3
ág
kakukkfű
-
2
ág
rozmaring
-
1
ág
zsálya
-
20
g
sűrített paradicsom
-
1
evőkanál
cukor
-
8
dl
alaplé
-
1,3
l
vörösbor
-
10
ml
konyak
-
só
-
bors
Elkészítés
-
A vörösboros kakas elkészítéséhez a bacont 2 centis darabokra vágjuk, egy nagy lábasban kisütjük a zsírját, majd kiszedjük és félretesszük. A répát felvágjuk. A visszamaradt zsíron, erős lángon 3-4 perc alatt lepirítjuk a répát, majd kiszedjük azt is. Utána 1-2 perc alatt lepirítjuk a gyöngyhagymát is, végül kb. 3 perc alatt a gombát is.
-
A kakast testrészeire szedjük, a combokat kettéválasztjuk, a mellet is nagyobb, kb. 7 centis darabokra vágjuk, majd lisztbe forgatjuk a húst. Pótoljuk a lábasban a zsiradékot 50 g vajjal, és közepesen erős hőfokon körbepirítjuk a húsokat, majd kivesszük a lábasból. Ha szükséges, akkor inkább több részletben pirítsuk le.
-
A visszamaradt zsíron elkezdjük pirítani a szeletekre vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Mellédobjuk a babérlevelet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és a zsályát is, majd amikor a hagyma kissé lepirult, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, majd a cukrot, és 1 percig közepesen forró hőfokon pirítjuk.
-
Mehet vissza a lábasba a hús. Felöntjük annyi alaplével, ami éppen ellepi a húsokat. Amikor felforrt, sózzuk, borsozzuk és közepes hőfokon elkezdjük főzni. Innentől kezdve, amikor pótolni kell a folyadékot, azt már ne alaplével, hanem a vörösborral tegyük. Mindig annyi vörösbort öntünk a húshoz, ami éppen ellepi.
-
Fedő alatt, közepes hőfokon addig főzzük, amíg a hús teljesen meg nem puhul. Ez kakastól függ, de akár 4 óra is lehet. Éppen ezért nem lehet pontos folyadékmennyiséget megadni, de egy 3 órás főzésnél ezzel a bor- és alaplé mennyiséggel lehet kalkulálni.
-
Időnként természetesen keverjük át, nehogy leégjen. Ha picit lekap, az nem baj, sőt még jót is tud tenni az ételnek. De semmiképp ne égjen le! Ha megpuhult a hús, kivesszük egy tálba a zöldfűszerek száraival és a babérlevéllel együtt, majd a szaftot egy botmixer segítségével krémesre zúzzuk.
-
Visszarakjuk a zöldségeket a szaftba a hússal együtt, felöntjük a konyakkal és további 5 percig főzzük. Egy evőkanál lisztet alaposan összedolgozunk 2 evőkanál szobahőmérsékletű vajjal, és kis adagokban a raguhoz keverjük, hogy az még krémesebb és fényesebb legyen.
-
Köretként burgonyapürét, burgonyafánkot kínálhatunk hozzá.