Vadas marha 2 in 1
Hozzávalók
-
1
kg
marhahús
(comb, fartő vagy egyéb jól szeletelhető hús)
-
1
kg
marhacsont
-
4
db
sárgarépa
-
3
db
fehérrépa
-
1
cikk
kelkáposzta
-
1 kisebb
db
zellergumó
-
1 kisebb
db
karalábé
-
1 nagy
fej
vöröshagyma
-
2
gerezd
fokhagyma
-
3
db
gomba
-
1
csokor
petrezselyemzöld
-
1
csokor
zellerzöld
-
1
kávéskanál
szárított lestyán
-
só
-
szemesbors
-
reszelt szerecsendió
-
1
db
TV paprika
(ha szezonja van)
-
1
db
paradicsom
(ha szezonja van)
a mártáshoz:
-
1
l
húsleves
(vagy 2 db marhahús leveskockából főzött alaplé)
-
2
evőkanál
kristálycukor
-
1
evőkanál
mustár
-
6
evőkanál
olaj
-
4
evőkanál
liszt
-
3
db
babérlevél
-
3
db
citrom karika
-
1
doboz
tejföl
-
só
Elkészítés
-
A húsból, csontból, zöldségekből és fűszerekből a szokásos módon marhahúslevest főzünk (ld. marhahúsleves). Amikor kész, leszűrjük, a húst és a zöldségeket külön tálba szedjük. A leveshez tetszés szerinti levesbetétet (cérnametélt, lúdgége, daragaluska, stb.) főzünk, és ezzel készen van két fogásunk egyike.
-
Amennyiben a húsleves helyett leveskockát használunk, azt 1 l vízben felfőzzük. A sárga- és fehérrépát felkockázzuk és a húslevessel, vagy az alaplével összeturmixoljuk. Az olajban a kristálycukrot aranyszínűre karamellizáljuk, hozzáadjuk a lisztet, kicsit pirítjuk, majd felöntjük és csomómentesre keverjük a leturmixolt zöldséggel.
-
Beletesszük a mustárt, a citromkarikákat és a babérlevelet, és lassú tűzön besűrítjük a vadas mártást. Ha szükséges sózzuk, vagy citromlével savanyítjuk. Kivesszük belőle a citromkarikákat és babérlevelet, belekeverjük a tejfölt. A vékonyra felszeletelt marhahúst a mártással, valamint zsemlegombóccal (ld. köretek) tálaljuk.