Újházy tyúkhúsleves

Hozzávalók

  • 1 db tyúk ( kb. 2 kg)
  • 30 dkg sárgarépa
  • 20 dkg fehérrépa
  • 15 dkg zellergumó
  • 15 dkg karalábé
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg csiperkegomba
  • 15 dkg zöldborsó
  • 15 dkg karfiol
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom (vagy 1 kiskanál paradicsompüré)
  • 15 szem feketebors
  • 10 dkg cérnametélt

Elkészítés

  1. A megtisztított, megmosott tyúkot, - annyi hideg vízben, amennyi jócskán ellepi - feltesszük főni.
  2. Amíg a víz felforr, közben megtisztítjuk a zöldségeket.
  3. Ha felforrt a leves, habját lemerjük, majd bezöldségeljük. Beletesszük a megtisztított, egészben hagyott sárga- és fehérrépát, zellert, karalábét, vörös- és fokhagymát, paprikát, paradicsomot, kelkáposztát, sót, szemesborsot, és végül a tetejére tesszük az összekötött zellerzöldet.
  4. A hőfokot takarékra állítjuk, a levesnek csak gyöngyöznie szabad.
  5. Közben a megtisztított, nagyobb szeletekre vágott gombát, a rózsáira szedett karfiolt és a zöldborsót külön-külön egy kevés sós vízben puhára főzzük.
  6. A megpuhult tyúkot a levesből óvatosan kiemeljük, bőrét, valamint a nagyobb csontokat eltávolítjuk, és kisebb darabokra vágjuk, melegen tartjuk.
  7. A levest szitán átszűrjük, ha nagyon zsírosnak találjuk, tetejéről a zsírt lemerjük.
  8. A levesben főtt répát, zellergumót és karalábét vékony hasábokra szeleteljük, és a külön megfőzött zöldségekhez adjuk.
  9. Külön edényben kifőzzük a cérnametéltet.
  10. A leveses tálba rendezzük a húsokat, a tésztát és a zöldséget, majd a forró húslevest rámerjük, és a tetejét apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.
Recept megjegyzései

10 adag/3610 kcal, 1 adag/361 kcal