Újházi tyúkhúsleves 2

Hozzávalók

  • kb. 1,5 kg tyúk
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 db kisebb zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika (télen elmaradhat)
  • 1 szem paradicsom (télen elmaradhat)
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 marék zöldborsó
  • 3-4 db csiperkegomba
  • szemesbors
  • cérnametélt

Elkészítés

  1. A megtisztított tyúkot hideg vízzel feltesszük főni, amikor forr, a habot a tetejéről folyamatosan leszedjük. Ha a leves már tiszta, hozzáadjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, zellergumót, paprikát paradicsomot, vöröshagymát, kelkáposztát. valamint zellerzöldet. Lassan, takaréklángon addig főzzük, amig a tyúkhús megpuhul.
  2. Egy külön edényben a felszeletelt gombát és a zöldborsót kevés húslevessel puhára pároljuk.
  3. Ha a tyúk megpuhult, a húst kiemeljük a levesből - aki akarja, a bőrét, valamint a nagyobb csontokat eltávolíthatja - tetszés szerinti darabokra vágjuk, és kevés levest rászűrve, lefedve melegen tartjuk. A sárga- és fehérrépát vékony metéltre vágjuk. A borsót és gombát leszűrjük.
  4. Közben a leves már egy kissé leülepedett, ha nagyon zsíros lenne, a zsírt a tetejéről leszedjük, és óvatosan leszűrjük. A levestésztát kevés húslevesben kifőzzük.
  5. Tálaláskor egy-egy tyúkhús darabot a leveses tányérba helyezünk. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, gombát, zöldborsót, valamint cérnametéltet, és felöntjük a forró húslevessel. Tetejét az apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.