Újházi tyúkhúsleves 2
Hozzávalók
-
kb. 1,5
kg
tyúk
-
3
szál
sárgarépa
-
3
szál
fehérrépa
-
1
db
kisebb zellergumó
-
1
fej
vöröshagyma
-
1
db
zöldpaprika
(télen elmaradhat)
-
1
szem
paradicsom
(télen elmaradhat)
-
1
cikk
kelkáposzta
-
1
csokor
zellerzöld
-
1
csokor
petrezselyem
-
1
marék
zöldborsó
-
3-4
db
csiperkegomba
-
só
-
szemesbors
-
cérnametélt
Elkészítés
-
A megtisztított tyúkot hideg vízzel feltesszük főni, amikor forr, a habot a tetejéről folyamatosan leszedjük. Ha a leves már tiszta, hozzáadjuk a megtisztított sárga- és fehérrépát, zellergumót, paprikát paradicsomot, vöröshagymát, kelkáposztát. valamint zellerzöldet. Lassan, takaréklángon addig főzzük, amig a tyúkhús megpuhul.
-
Egy külön edényben a felszeletelt gombát és a zöldborsót kevés húslevessel puhára pároljuk.
-
Ha a tyúk megpuhult, a húst kiemeljük a levesből - aki akarja, a bőrét, valamint a nagyobb csontokat eltávolíthatja - tetszés szerinti darabokra vágjuk, és kevés levest rászűrve, lefedve melegen tartjuk. A sárga- és fehérrépát vékony metéltre vágjuk. A borsót és gombát leszűrjük.
-
Közben a leves már egy kissé leülepedett, ha nagyon zsíros lenne, a zsírt a tetejéről leszedjük, és óvatosan leszűrjük. A levestésztát kevés húslevesben kifőzzük.
-
Tálaláskor egy-egy tyúkhús darabot a leveses tányérba helyezünk. Beletesszük a felszeletelt zöldségeket, gombát, zöldborsót, valamint cérnametéltet, és felöntjük a forró húslevessel. Tetejét az apróra vágott petrezselyemzölddel hintjük meg.