Újévi malacfejek

Hozzávalók

  • 60 dkg liszt
  • 8 dkg porcukor
  • 15 dkg puha margarin
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 db tojás sárgája
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csapott mokkáskanál
  • a tetejére:

  • 1 db tojás
  • a díszítéshez

  • 1/2 db tojásfehérje
  • 6-8 dkg porcukor
  • 5 dkg étbevonó massza

Elkészítés

  1. A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Az élesztőt egy kevés cukros tejben felfuttatjuk, majd a tészta többi hozzávalóival tésztává gyúrjuk, és alaposan kidolgozzuk. Meleg helyre téve kelesztjük.
  2. Ezután lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát. Egy 10 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a malacok fejét, egy 4 cm-es pogácsaszaggatóval az orrukat, és a maradék tésztából formázzuk a füleket.
  3. Tojással összeragasztjuk a darabokat, majd tepsibe téve megkenjük tojással az összeállított malacfejeket is.
  4. Lisztbe mártott újjal kijelöljük a szemek és az orrlyukak helyét.
  5. Rövid kelesztés után ismét átkenjük tojással a fejeket, majd a szem és az orrlyukak helyét is újra jelöljük.
  6. Előmelegített sütőben 195 fokon 20-25 perc alatt megsütjük őket.
  7. Közben kikeverjük a díszítőkrémet egy csészében. A tojásfehérjéhez apránként adjuk hozzá a szitált porcukrot. Annyi cukrot keverjünk egy teáskanállal hozzá, hogy a masszából kihúzva a kanalat az jégcsapszerűen megálljon rajta.
  8. Miután kihűlt a sütemény, a tojásfehérjés krémből és az olvasztott bevonó masszából kialakítjuk a szemeket.
  9. (Ráma süteményeskönyv alapján)
Recept megjegyzései

10 db/4550 kcal, 1 db/455 kcal