Túrós rétes

Hozzávalók

  • 9 db réteslap
  • 50 dkg tehéntúró
  • 15 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál búzadara
  • 5 dkg mazsola
  • a kenéshez:

  • olaj
  • a szóráshoz:

  • porcukor

Elkészítés

  1. A tehéntúrót burgonyanyomón áttörjük vagy húsdarálón ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, a porcukrot, a búzadarát, a mazsolát, majd óvatosan összevegyítjük a kemény habbá vert tojás fehérjével.
  2. Egy réteslapot nedves, de nagyon jól kicsavart konyharuhára fektetünk, megkenjük olajjal, rátesszük a második és harmadik réteslapot is, amelyeket egyenként szintén megkenünk az olajjal. A megkent lapok két oldalán kb. 5-5 cm-t, az alján kb. 10 cm-t üresen hagyunk.
  3. Az alsó 10 cm-es üres rész felett kb. 10 cm-es csíkban rátesszük a túrótöltelék egyharmadát. A tészta két oldalát ráhajtjuk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétestésztát.
  4. Ezt a műveletet a maradék 6 lappal is megismételjük. A három rudat olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük. A rudak tetejét szintén megkenjük olajjal. Előmelegített – légkeveréses 190⁰C – sütőben, kb. 15 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
  5. Ha kihűlt, ferdén felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.