Túrós rétes
Hozzávalók
-
9
db
réteslap
-
50
dkg
tehéntúró
-
15
dkg
porcukor
-
2
db
tojás
-
3
evőkanál
tejföl
-
2
evőkanál
búzadara
-
5
dkg
mazsola
a kenéshez:
-
olaj
a szóráshoz:
-
porcukor
Elkészítés
-
A tehéntúrót burgonyanyomón áttörjük vagy húsdarálón ledaráljuk. Belekeverjük a tojások sárgáját, a tejfölt, a porcukrot, a búzadarát, a mazsolát, majd óvatosan összevegyítjük a kemény habbá vert tojás fehérjével.
-
Egy réteslapot nedves, de nagyon jól kicsavart konyharuhára fektetünk, megkenjük olajjal, rátesszük a második és harmadik réteslapot is, amelyeket egyenként szintén megkenünk az olajjal. A megkent lapok két oldalán kb. 5-5 cm-t, az alján kb. 10 cm-t üresen hagyunk.
-
Az alsó 10 cm-es üres rész felett kb. 10 cm-es csíkban rátesszük a túrótöltelék egyharmadát. A tészta két oldalát ráhajtjuk, majd a konyharuha segítségével feltekerjük a rétestésztát.
-
Ezt a műveletet a maradék 6 lappal is megismételjük. A három rudat olajjal vékonyan kikent tepsibe helyezzük. A rudak tetejét szintén megkenjük olajjal. Előmelegített – légkeveréses 190⁰C – sütőben, kb. 15 perc alatt ropogós pirosra sütjük.
-
Ha kihűlt, ferdén felszeletelve, porcukorral meghintve tálaljuk.