Túrós batyu 2

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 1 csipet
  • 4 dkg kristálycukor
  • 8 dkg sütőmargarin
  • 2 tojás sárgája
  • 2 dkg élesztő
  • a töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 5 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál tejföl
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dkg búzadara
  • 1 egész tojás

Elkészítés

  1. Kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, amibe egy teáskanálnyi cukrot tettünk. Közben átszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, cukrot, és elmorzsoljuk benne a margarint. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a maradék tejet, a tojások sárgáját, és a felfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, és letakarva 1 órán keresztül langyos helyen kelni hagyjuk.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket. A túrót burgonyanyomón vagy szitán áttörjük, és alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kicsit átgyúrjuk, 1 cm vastagra nyújtjuk. 10x10 cm-es kockákra vágjuk, közepébe túrótölteléket rakunk. Szemben lévő két-két csücskét összecsípjük, tojásfehérjével megkenjük, és letakarva 1/2 óráig kelni hagyjuk.
  4. Közben a sütőt 180-fokra előmelegítjük, és a batyukat kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Recept megjegyzései

kb. 12 db/3788 kcal, 1 db/315 kcal