Túrós batyu 1

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 3,2 dl tej
  • 1 db tojás
  • 1 mokkáskanál
  • 2-3 evőkanál cukor
  • 8 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • a töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 2 db tojás sárgája
  • 2 db tojásfehérje kemény habbá verve
  • a lekenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. A kenyérsütőgép üstjébe készítjük a vaj kivételével az összes hozzávalót. Elindítjuk a dagasztást, majd kb. 10 perc múlva a vajat is az üstbe öntjük. Szép hólyagos, kissé lágyabb tésztát dagasztunk. Kelesztőtálban (vagy a kikapcsolt gépben) hagyjuk duplájára kelni.
  2. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: az áttört túrót elkeverjük a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojások sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd kb. 3 mm vastag négyzet alakra nyújtjuk. 10x10 cm-es négyzetekre vágjuk, a közepükre teszünk egy-egy kanállal a töltelékből. A négyzetek sarkait középen összefogjuk, csavarunk rajta egyet.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, hagyjuk kb. 20 percig pihenni, végül lekenjük felvert tojással a batyukat. 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig.