Tojáskrémes sonkatekercs
Hozzávalók
-
20
dkg
gépsonka
(lehetőleg vékonyra szeletelt, téglalap alakú)
-
6
db
tojás
-
6
dkg
vaj vagy margarin
-
1-2
evőkanál
mustár
-
só
-
őrölt bors
-
citromlé
a besamel mártáshoz:
-
3
dkg
vaj vagy margarin
-
2
evőkanál
liszt
-
2
dl
tej
-
só
-
őrölt bors
-
szerecsendió
-
citromlé
-
pici cukor
a díszítéshez:
-
uborka, olajbogyó, paradicsom, paprika, petrezselyem stb.
Elkészítés
-
A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk. Elkészítjük a besamelmártást, melyhez a 3 dkg vajat/margarint felforrósítjuk, ráhintjük a lisztet, fehéredésig pirítjuk. A tűzről levéve felöntjük a hideg tejjel, csomómentesre elkeverjük. Megsózzuk, majd visszatéve a tűzhelyre, sűrűre főzzük. Ha kész őrölt szerecsendióval, esetleg még sóval ízesítjük, és kihűtjük.
-
A kihűlt keménytojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kiszedjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat/margarint, a mustárt, és habosra kikeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy kevés citromlével, valamint porcukorral, végül apránként hozzákeverjük a kihűlt besamelt.
-
Az elkészült tojáskrémet kis időre a hűtőbe tesszük. A sonkaszeleteket kiterítjük, mindegyikre egy csíkban teszünk a tojáskrémből, felgöngyöljük, végeikre a krémből habzsák segítségével rózsákat nyomunk.
-
Tetszés szerinti hozzávalókkal díszítjük. Sonka helyett lapkasajtot, vagy a keményre főtt tojásfehérjéket is megtölthetünk ezzel a krémmel.