Tojáskrémes sonkatekercs

Hozzávalók

  • 20 dkg gépsonka (lehetőleg vékonyra szeletelt, téglalap alakú)
  • 6 db tojás
  • 6 dkg vaj vagy margarin
  • 1-2 evőkanál mustár
  • őrölt bors
  • citromlé
  • a besamel mártáshoz:

  • 3 dkg vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • őrölt bors
  • szerecsendió
  • citromlé
  • pici cukor
  • a díszítéshez:

  • uborka, olajbogyó, paradicsom, paprika, petrezselyem stb.

Elkészítés

  1. A tojásokat keményre főzzük, lehűtjük, meghámozzuk. Elkészítjük a besamelmártást, melyhez a 3 dkg vajat/margarint felforrósítjuk, ráhintjük a lisztet, fehéredésig pirítjuk. A tűzről levéve felöntjük a hideg tejjel, csomómentesre elkeverjük. Megsózzuk, majd visszatéve a tűzhelyre, sűrűre főzzük. Ha kész őrölt szerecsendióval, esetleg még sóval ízesítjük, és kihűtjük.
  2. A kihűlt keménytojásokat hosszában félbevágjuk, sárgájukat kiszedjük, és villával összetörjük. Hozzáadjuk a puha vajat/margarint, a mustárt, és habosra kikeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy kevés citromlével, valamint porcukorral, végül apránként hozzákeverjük a kihűlt besamelt.
  3. Az elkészült tojáskrémet kis időre a hűtőbe tesszük. A sonkaszeleteket kiterítjük, mindegyikre egy csíkban teszünk a tojáskrémből, felgöngyöljük, végeikre a krémből habzsák segítségével rózsákat nyomunk.
  4. Tetszés szerinti hozzávalókkal díszítjük. Sonka helyett lapkasajtot, vagy a keményre főtt tojásfehérjéket is megtölthetünk ezzel a krémmel.