Tepertős pogácsa

Hozzávalók

  • 50 dkg liszt
  • 0,5 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 20 dkg tepertő
  • 30 dkg Rama margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 0,5 dl fehérbor
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 kávéskanál
  • őrölt bors

Elkészítés

  1. A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk.
  2. A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy kávéskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.) Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk.
  3. A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. (Azaz a tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre.) Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük.
  4. A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval (4 cm) kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 15-20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben (kb. 220 fok) 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.