Tepertős pogácsa
Hozzávalók
-
50
dkg
liszt
-
0,5
dl
tej
-
3
dkg
élesztő
-
1
kávéskanál
cukor
-
20
dkg
tepertő
-
30
dkg
Rama margarin
-
1
pohár
tejföl
-
0,5
dl
fehérbor
-
1
db
tojás sárgája
-
1
kávéskanál
só
-
őrölt bors
Elkészítés
-
A langyos tejbe beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. A tepertőt ledaráljuk.
-
A lisztet átszitáljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy kávéskanál sót, a bort és összedolgozzuk. (Ha a tészta túl kemény lenne tejjel vagy tejföllel lazítjuk.) Rugalmas, könnyen nyújtható tésztát gyúrunk.
-
A tésztát kb. fél cm vastagra kinyújtjuk, rákenjük a darált tepertőt, kicsit sózzuk, borsozzuk, felcsavarjuk, téglalap alakúra kinyújtjuk és hajtogatjuk. (Azaz a tésztát harmadokra osztjuk, és a két szélső oldalt a középsőre hajtjuk, majd a bal-, aztán a jobboldalt hajtjuk a középsőre.) Letakarjuk, és 30 percig pihentetjük. Ezt a hajtogatást még kétszer megismételjük.
-
A harmadik pihentetés után a tésztát ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, tetejét bekockázzuk, és közepes méretű pogácsaszaggatóval (4 cm) kiszaggatjuk. A pogácsákat tepsibe tesszük, tetejüket a tojássárgával megkenjük, kb. 15-20 percet hagyjuk még kelni. Majd forró sütőben (kb. 220 fok) 15-20 perc alatt világos pirosra sütjük.