Tepertős pogácsa 3.
Hozzávalók
-
0,5
kg
liszt
-
15
dkg
darált tepertő
-
2,5
dkg
élesztő
-
1
kiskanál
cukor
-
2,5
dl
langyos tej
-
1
kiskanál
só
-
1
mokkáskanál
só
(a tepertő szórásához)
-
1
db
tojás sárgája
-
5
dkg
margarin
-
őrölt bors
a lekenéshez:
-
1
db
felvert tojás (sütés előtt)
-
2
evőkanál
tej (sütés után)
Elkészítés
-
A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját és a kiskanál sót. A tejben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt, melyet a liszthez adunk, és a duplájára kelesztjük.
-
Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, elkenjük rajta a darált tepertőt, melyet sóval, borssal is megszórunk.
-
A tésztát a szokásos módon 3-szor hajtogatjuk, 20-20 perc pihentetésekkel. A harmadik hajtogatás végén kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk.
-
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket a felvert tojással lekenjük, és kb. még 20 percet kelesztjük.
-
Előmelegített sütőben 200 fokon, (légkeveréssel 180 fokon) megsütjük. Ha a sütőből kivettük, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.