Tepertős pogácsa 3.

Hozzávalók

  • 0,5 kg liszt
  • 15 dkg darált tepertő
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kiskanál cukor
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1 kiskanál
  • 1 mokkáskanál (a tepertő szórásához)
  • 1 db tojás sárgája
  • 5 dkg margarin
  • őrölt bors
  • a lekenéshez:

  • 1 db felvert tojás (sütés előtt)
  • 2 evőkanál tej (sütés után)

Elkészítés

  1. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a tojássárgáját és a kiskanál sót. A tejben elkeverjük a cukrot, és felfuttatjuk benne az élesztőt, melyet a liszthez adunk, és a duplájára kelesztjük.
  2. Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, elkenjük rajta a darált tepertőt, melyet sóval, borssal is megszórunk.
  3. A tésztát a szokásos módon 3-szor hajtogatjuk, 20-20 perc pihentetésekkel. A harmadik hajtogatás végén kb. másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk, berácsozzuk, és kiszaggatjuk.
  4. A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, tetejüket a felvert tojással lekenjük, és kb. még 20 percet kelesztjük.
  5. Előmelegített sütőben 200 fokon, (légkeveréssel 180 fokon) megsütjük. Ha a sütőből kivettük, lekenjük tejjel és konyharuhával letakarva 10 percet pihentetjük.