Tejszínes spárgaleves
Hozzávalók
-
1/2
kg
fehér spárga
-
2
dl
tejszín
-
1
csokor
petrezselyemzöld
-
1
szál
sárgarépa
-
1
szál
fehérrépa
-
1
fej
vöröshagyma
-
2 csapott
evőkanál
liszt
-
1
db
húsleveskocka
-
1
mokkáskanál
morzsolt lestyán
-
só
-
őrölt fehérbors
-
cukor
Elkészítés
-
A spárgát meghámozzuk, megmossuk és a fás részeket levágva kb. 1 cm-es hasábokra daraboljuk. (A félretett fás részeket sós vízben megfőzzük, leszűrjük, levét, egyrészt az intenzív íz kedvéért a levesünkhöz felhasználjuk, másrészt mivel a spárga nem a legolcsóbb zöldség, így minden részét hasznosítani tudjuk.)
-
A feldarabolt spárgát sós vízben pici cukorral feltesszük főzni. Hozzáadjuk a megtisztított - egészben hagyott - sárga- és fehérrépát, a vöröshagymát, valamint a húsleveskockát, és a fent említett leszűrt spárgalét.
-
Ha a spárga megfőtt, a répákat és a hagymát kivesszük a léből, és a lisztből, tejszínből készített habarékkal a levest besűrítjük, végül fehér őrölt borssal, lestyánnal és az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. (Levesbetétnek egy tojásból készült galuskát főzhetünk bele, de anélkül is finom.)