Tejszínes spárgaleves

Hozzávalók

  • 1/2 kg fehér spárga
  • 2 dl tejszín
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 csapott evőkanál liszt
  • 1 db húsleveskocka
  • 1 mokkáskanál morzsolt lestyán
  • őrölt fehérbors
  • cukor

Elkészítés

  1. A spárgát meghámozzuk, megmossuk és a fás részeket levágva kb. 1 cm-es hasábokra daraboljuk. (A félretett fás részeket sós vízben megfőzzük, leszűrjük, levét, egyrészt az intenzív íz kedvéért a levesünkhöz felhasználjuk, másrészt mivel a spárga nem a legolcsóbb zöldség, így minden részét hasznosítani tudjuk.)
  2. A feldarabolt spárgát sós vízben pici cukorral feltesszük főzni. Hozzáadjuk a megtisztított - egészben hagyott - sárga- és fehérrépát, a vöröshagymát, valamint a húsleveskockát, és a fent említett leszűrt spárgalét.
  3. Ha a spárga megfőtt, a répákat és a hagymát kivesszük a léből, és a lisztből, tejszínből készített habarékkal a levest besűrítjük, végül fehér őrölt borssal, lestyánnal és az apróra vágott petrezselyemzölddel ízesítjük. (Levesbetétnek egy tojásból készült galuskát főzhetünk bele, de anélkül is finom.)