Tejszínes-joghurtos epertorta

Hozzávalók

    a piskótához:

  • 6 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 8 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 5 g sütőpor
  • a krémhez:

  • 40 dkg eper
  • 925 g tejföl (2 nagy- és 1 kispohár)
  • 6 evőkanál porcukor
  • 2 dl tejszín vagy Hulala
  • 2 tasak Dr. Oetker zselatinfix
  • citromlé
  • a díszítéshez:

  • 30 dkg eper
  • 1 tasak piros tortazselé

Elkészítés

  1. A tejfölt ritkaszövésű anyagba öntjük, végeit összekötjük, a csomón átdugjuk egy fakanál nyelét. A fakanalat egy fazékra fektetjük és a tejfölből a savót hagyjuk kicsepegni. (Célszerű ezt a műveletet előző este elvégezni. Mascarpone jellegű, de kicsit savanykás ízű krémet kapunk.)
  2. Másnap először a piskótaalapot sütjük meg. Egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk az olajat és a vizet. A lisztet, kakaóport és sütőport átszitáljuk, összekeverjük, és óvatosan hozzávegyítjük a tojásos krémhez. A tésztát beleöntjük a tortaformába, és 180 (légkeveréses 165) fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
  3. A krémhez a tejszínt (Hulala-t) kemény habbá verjük, az epret a cukorral, citromlével és a zselatinfixxel leturmixoljuk. A tejfölkrémet elkeverjük az eperpürével, majd óvatosan a felvert tejszínhabbal. (Ha szükséges adhatunk még hozzá citromlevet és/vagy cukrot.) A tortaforma oldalát kevés vajjal/olajjal megkent sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük a piskótalapot.
  4. A tortaforma oldalát eperszeletekkel kirakjuk, beleöntjük az eperkrémet és a hűtőbe tesszük, amíg a krém teteje meg nem szilárdul. Ekkor a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük a tortazselét. A torta tetejét eperszeletekkel díszítjük, majd bevonjuk a zselével. Legalább két órára a hűtőben dermesztjük.