Tejszínes-joghurtos epertorta
Hozzávalók
a piskótához:
-
6
dkg
liszt
-
2
dkg
kakaópor
-
8
dkg
cukor
-
2
db
tojás
-
2
evőkanál
víz
-
2
evőkanál
olaj
-
5
g
sütőpor
a krémhez:
-
40
dkg
eper
-
925
g
tejföl
(2 nagy- és 1 kispohár)
-
6
evőkanál
porcukor
-
2
dl
tejszín vagy Hulala
-
2
tasak
Dr. Oetker zselatinfix
-
citromlé
a díszítéshez:
-
30
dkg
eper
-
1
tasak
piros tortazselé
Elkészítés
-
A tejfölt ritkaszövésű anyagba öntjük, végeit összekötjük, a csomón átdugjuk egy fakanál nyelét. A fakanalat egy fazékra fektetjük és a tejfölből a savót hagyjuk kicsepegni. (Célszerű ezt a műveletet előző este elvégezni. Mascarpone jellegű, de kicsit savanykás ízű krémet kapunk.)
-
Másnap először a piskótaalapot sütjük meg. Egy kb. 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt vágunk. A tojásokat a cukorral habosra kikeverjük, majd apránként hozzáadjuk az olajat és a vizet. A lisztet, kakaóport és sütőport átszitáljuk, összekeverjük, és óvatosan hozzávegyítjük a tojásos krémhez. A tésztát beleöntjük a tortaformába, és 180 (légkeveréses 165) fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.
-
A krémhez a tejszínt (Hulala-t) kemény habbá verjük, az epret a cukorral, citromlével és a zselatinfixxel leturmixoljuk. A tejfölkrémet elkeverjük az eperpürével, majd óvatosan a felvert tejszínhabbal. (Ha szükséges adhatunk még hozzá citromlevet és/vagy cukrot.) A tortaforma oldalát kevés vajjal/olajjal megkent sütőpapírral kibéleljük, belehelyezzük a piskótalapot.
-
A tortaforma oldalát eperszeletekkel kirakjuk, beleöntjük az eperkrémet és a hűtőbe tesszük, amíg a krém teteje meg nem szilárdul. Ekkor a tasakon lévő leírás szerint elkészítjük a tortazselét. A torta tetejét eperszeletekkel díszítjük, majd bevonjuk a zselével. Legalább két órára a hűtőben dermesztjük.