Tejszínes eperalagút

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 5 db tojás
  • 7 dkg liszt
  • 8 dkg cukor
  • a krémhez:

  • 1/2 l epres joghurt
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • 10 dkg porcukor
  • 80 dkg eper
  • 1 db citrom
  • 4 dl habtejszín
  • 2 tasak habfixáló
  • 2 tasak zselatinfix

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra - légkeveréses 165 fok - előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, majd óvatosan belevegyítjük a tojáshabot. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a későbbiekben felhasználásra kerülő sütőforma (őzgerinc, gyümölcskenyér, stb.) méretének nagyjából megfelelő piskótalapot sütünk.
  2. A sütőből kivéve, a sütőpapírt lehúzzuk róla, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt ráfektetjük a sütőformát, és késsel körbevágjuk.
  3. A joghurtot a vaníliaaromával, a citrom levével és lereszelt héjával és a zselatinfixxel elkeverjük. Hűtőbe tesszük, amikor elkezd dermedni, beleforgatjuk a kis kockákra vágott epret, valamint a fixálóval habbá vert tejszínt.
  4. A formánkat folpackkal kibéleljük, belekanalazzuk az epres-joghurtos-tejszínes krémet, és a tetejét a piskótalappal befedjük. Legalább 4 órára hűtőbe tesszük, de legjobb előző nap elkészíteni. Tálaláskor kiborítjuk, a fóliát lehúzzuk, és ízlésünk szerint félbevágott eperszemekkel, tejszínhabbal, eperöntettel, stb., szeletekre vágva tálaljuk.
Recept megjegyzései

kb. 20 szelet/3 138 kcal, 1 szelet/156 kcal (díszítés nélkül)