Szaloncukor sütemény

Hozzávalók

  • 2 csomag vajas, élesztős levelestészta (Tante Fanny)
  • a diótöltelékhez:

  • 7 dkg darált dió
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1-2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 2 dkg mazsola
  • néhány csepp rum vagy aroma
  • a máktöltelékhez:

  • 7 dkg darált mák
  • 5 dkg kristálycukor
  • 1-2 dkg zsemlemorzsa
  • 0,6 dl tej
  • 1/2 tasak vaníliás cukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • a nyújtáshoz:

  • kevés liszt
  • a kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. Először a kétféle tölteléket készítjük el, mindkettő azonos módon készül. A tejet felforrósítjuk, elkeverjük benne a cukrot és a vaníliás cukrot, majd levéve a tűzről hozzáadjuk a diót, illetve mákot, a zsemlemorzsát, valamint a mazsolát / citromhéjat. (A zsemlemorzsát inkább apránként tegyük bele, nehogy túl kemény legyen a töltelék, amely akkor jó, ha nem folyós, de még formázható.)
  2. A gyúrótáblát liszttel beszórjuk, az egyik rudat a papírból kitekerjük (a mérete kb. 40x25 cm), és derelyevágóval kb. 6,5x12,5 cm-es darabokra vágjuk (12 db lesz belőle). Az egyik fajta tölteléket hosszúkás csíkokban elosztjuk a tésztalapokon, és tojásfehérjével a töltelék körül körbekenjük a tésztát. Feltekerjük, és egy vékonyabb szalag segítségével a töltelékcsík végeinél összehúzzuk, ezzel megadva a szaloncukorformát.
  3. A "szaloncukor" végeit ollóval bevagdossuk. A tepsit a tésztáról lehúzott sütőpapírral kibéleljük, a süteményeket belerakosgatjuk, és mindegyiket lekenjük tojássárgával, de csak a töltelékes részen. Ugyanígy elkészítjük a másik lapból és töltelékből a következő adagot. 190 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. (Tölthetjük még rummal, cukorral ízesített gesztenyemasszával is.)
Recept megjegyzései

24 db/3 792 kcal, 1 db/158 kcal