Spárgakrémleves sajtos krutonnal

Hozzávalók

  • 50 dkg fehérspárga
  • 1,5 l hús alaplé vagy leveskockából készült alaplé
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 2 dl tejszín
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • a krutonhoz:

  • zsemle- vagy bagettszeletek
  • reszelt sajt
  • kevés olaj

Elkészítés

  1. A spárgát, burgonyát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk. (A spárga fás végeit távolítsuk el.) A hagymát felkockázzuk. A zöldségeket az olajon megpároljuk. Felöntjük az alaplével, és kb. félórát főzzük.
  2. Turmixgéppel vagy kézi mixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, ízesítjük a fűszerekkel, és megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel. A krutonhoz a zsemle- vagy bagett szeleteket olajjal vékonyan bekenjük, megszórjuk reszelt sajttal, és a sütőben aranysárgára sütjük.