Sonkakrémmel töltött óriás kagylótészta (conchiglioni)

Hozzávalók

  • 12 db óriás kagylótészta (conchiglioni)
  • 10 dkg reszelt sajt
  • a krémhez:

  • 15 dkg főtt, füstölt sonka
  • 15 dkg natúr krémsajt (pl. Nádudvari tejszínes)
  • 1/2 doboz tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • őrölt bors
  • (ha szükséges)
  • a besamelmártáshoz:

  • 4 dkg vaj
  • 4 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • reszelt szerecsendió

Elkészítés

  1. A kagylótésztákat sós vízben majdnem puhára főzzük. (Sütés közben még puhulni fog.) A főzővízből kivéve jól lecsepegtetjük.
  2. Elkészítjük a besamelmártást: a felhevített vajba beleszórjuk a lisztet, 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük a hideg tejjel, és folyamatosan kevergetve besűrítjük. Hozzáadjuk a sót, borsot – lehetőleg fehérborsot használjunk -, és a reszelt szerecsendiót.
  3. A krémhez a hozzávalókat – a petrezselyem kivételével – aprítógépbe tesszük, és krémesre kikeverjük. Ekkor adjuk hozzá az apróra vágott petrezselymet is.
  4. A lecsepegtetett kagylókat a sonkakrémmel megtöltjük. A besamelt egy tűzálló tálba öntjük, belerakosgatjuk a kagylókat, és a tetejét reszelt sajttal bőven megszórjuk. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje kissé megpirul.
Recept megjegyzései

2 adag