Sólet
Hozzávalók
-
40
dkg
tarkabab
-
3
fej
vöröshagyma
-
3
gerezd
fokhagyma
-
10
dkg
árpagyöngy
(gersli)
-
1
doboz
paradicsompüré
(kisdoboz)
-
2
dl
vörösbor
-
3
db
babérlevél
-
5
szem
borókabogyó
-
50
dkg
füstölt tarja
-
só
-
zsír vagy olaj
-
főtt tojás
Elkészítés
-
A szárazbabot előző este hidegvízbe áztatjuk. A vöröshagymát apróra vágva a zsíron (olajon) megdinszteljük, ha már aranyszínű rátesszük az apróra vágott fokhagymát is. Kicsit együtt pirítjuk – vigyázzunk, hogy a fokhagyma ne égjen meg – majd ráhintjük a pirospaprikát, belekeverjük a paradicsompürét és felöntjük a vörösborral.
-
Rászórjuk a leszűrt tarkababot, árpagyöngyöt, beletesszük a babérleveleket és a borókabogyót, majd megsózzuk. Felöntjük annyi vízzel, hogy jól ellepje, majd jól megkeverjük. Az egészet beleöntjük egy magas peremű tepsibe, a közepére tesszük a füstölt húst és a tepsit alufóliával lefedjük.
-
A tepsit 180º-os sütőbe tesszük, és kb. 2-3 órát – a bab és a hús keménységétől függően – sütjük. Ez idő alatt a bab és a gersli a folyadék nagy részét magába szívja.
-
A füstölt húst felszeletelve, félbevágott főtt tojással együtt a sóletre tesszük és így tálaljuk. A füstölt tarja helyett bármilyen füstölt sertés húst, liba-, vagy pulykacombot is használhatunk.