Sajtos muffin
Hozzávalók
-
2
dl
tej
-
1
tasak
szárított élesztő
-
1
kiskanál
porcukor
-
47
dkg
finomliszt
-
1
kiskanál
só
-
1
dl
olaj
-
1
db
tojás
a töltelékhez:
-
8
dkg
puha margarin
-
8
dkg
reszelt sajt
a lekenéshez:
-
1
db
felvert tojás
a szóráshoz:
-
szezámmag
Elkészítés
-
Az élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet, és futtassuk fel. Az átszitált lisztet keverjük el a sóval, tojással, olajjal és a felfuttatott élesztővel. Jól dagasszuk ki, és letakarva egy negyed órát hagyjuk kelni.
-
A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk, a részeket gombócokká gömbölyítjük. Minden gombócot kb. 12x18 cm-es lapokká nyújtunk. A lapok felső felét egészben hagyjuk, az alsó felüket derelyevágóval becsíkozzuk.
-
Az egyben hagyott fél részeket megkenjük a margarinnal, megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, hogy a vágások vége alulra kerüljön. Mindegyiket csigává hajtjuk, és a margarinnal vékonyan kikent muffin formákba rakosgatjuk.
-
Tetejét letakarjuk, és ismét negyedórát kelesztjük. Ezután a muffinok tetejét tojással megkenjük, meghintjük szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (kb. 20-25 perc)