Sajtos muffin

Hozzávalók

  • 2 dl tej
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kiskanál porcukor
  • 47 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál
  • 1 dl olaj
  • 1 db tojás
  • a töltelékhez:

  • 8 dkg puha margarin
  • 8 dkg reszelt sajt
  • a lekenéshez:

  • 1 db felvert tojás
  • a szóráshoz:

  • szezámmag

Elkészítés

  1. Az élesztőt keverjük el a langyos, porcukros tejben, a tetejére szórjunk egy evőkanál lisztet, és futtassuk fel. Az átszitált lisztet keverjük el a sóval, tojással, olajjal és a felfuttatott élesztővel. Jól dagasszuk ki, és letakarva egy negyed órát hagyjuk kelni.
  2. A megkelt tésztát munkalapra borítjuk, és 12 egyenlő részre osztjuk, a részeket gombócokká gömbölyítjük. Minden gombócot kb. 12x18 cm-es lapokká nyújtunk. A lapok felső felét egészben hagyjuk, az alsó felüket derelyevágóval becsíkozzuk.
  3. Az egyben hagyott fél részeket megkenjük a margarinnal, megszórjuk reszelt sajttal, majd feltekerjük, hogy a vágások vége alulra kerüljön. Mindegyiket csigává hajtjuk, és a margarinnal vékonyan kikent muffin formákba rakosgatjuk.
  4. Tetejét letakarjuk, és ismét negyedórát kelesztjük. Ezután a muffinok tetejét tojással megkenjük, meghintjük szezámmaggal. 180 fokra előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (kb. 20-25 perc)