Rácsos almás pite

Hozzávalók

0/11Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:
  • a szóráshoz:
  • a lekenéshez:

Elkészítés

0/5Utasítások
  • A lisztet a porcukorral elkeverjük, hozzáadjuk a vajat, elmorzsoljuk, majd beletesszük a tojást, és a tésztát gyorsan összegyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a tölteléket.
  • Az almát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd a citromlével meglocsoljuk. Ezután a cukrot a levétől kinyomott almához adjuk, megszórjuk a fahéjjal, valamint elkeverjük ½ dl almalében feloldott keményítővel. 1-2 percre a tűzhelyre tesszük, hogy a keményítő a felesleges folyadékot felszívja, majd levesszük a tűzhelyről és kihűtjük.
  • A tészta háromnegyedét lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy egy kb. 28 cm átmérőjű piteformát ki tudjuk vele bélelni úgy, hogy az oldalára is kerüljön tészta. A kinyújtott tésztát belefektetjük a tálba, a peremen túllógó tészta felesleget levágjuk. A tésztát meghintjük darált dióval vagy zsemlemorzsával, és elsimítjuk rajta az almapürét.
  • A maradék ¼ tésztát szintén kinyújtjuk, és 1 cm széles csíkokat vágunk belőle, amivel aztán berácsozzuk a pite tetejét, majd a tésztarácsot a felvert tojással lekenjük.
  • A pitét 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Mennyiség: 1 személyre