Párolt marhalábszár aszalt gyümölcsös mártásban

Hozzávalók

  • 80 dkg marhalábszár
  • a pácoláshoz:

  • olaj
  • őrölt bors
  • mustár
  • a sütéshez:

  • 2 evőkanál olaj
  • 10 dkg vöröshagyma
  • 3 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 2 szál szárzeller
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 3 dl száraz vörösbor
  • 10 szem egész bors
  • 5 szem borókabogyó
  • 1-2 db babérlevél
  • 2 ág kakukkfű (vagy 1/2 mokkáskanál szárított)
  • a mártáshoz:

  • 5 dkg aszalt szilva
  • 5 dkg aszalt áfonya
  • 5 dkg áfonyalekvár (der bármilyen savanykás lekvár megfelel)
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 1 dkg vaj vagy margarin

Elkészítés

  1. A lábszárat lehártyázzuk, megmossuk, leszárogatjuk. Kb. 2-3 cm-es szeleteket vágunk belőle, melyeket mustárral, olajjal megkenünk, őrölt borsot szórunk rá, fóliába tekerjük, és két-három napra a hűtőbe tesszük pácolódni.
  2. Amikor a hús bepácolódott, két evőkanál olajat egy serpenyőbe öntünk, és a szeletek mindkét oldalát hirtelen megpirítjuk. A serpenyőből a megpirult hússzeleteket kivesszük, és a visszamaradt olajon először a finomra vágott vöröshagymát, majd a felszeletelt sárga-, illetve fehérrépát, valamint a zellerszárat pirítjuk meg. Ezt követően rátesszük a paradicsompürét és az összevágott fokhagymát, végül felöntjük 3 dl vízzel.
  3. Hozzáadjuk szemes borsot, babérlevelet, borókabogyót és a kakukkfüvet, megsózzuk, visszatesszük a hússzeleteket, és felöntjük 2 dl vörösborral. Fedő alatt, takarék fokozaton puhára pároljuk. (Ha párolás közben a folyadék elfőne, alóla vízzel pótoljuk.)
  4. Az aszalt szilvát és áfonyát 1 dl vörösborban 8 percig főzzük. Ha a hús megpuhult a szeleteket kivesszük, melegen tartjuk, a levet leszűrjük. Az lekvárt a leszűrt léhez adjuk, belekeverjük a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, felforraljuk, végül hozzáadjuk a vörösboros aszalt gyümölcsöket, a tűzről levéve - hogy a mártásnak selymes fénye legyen - pedig belekeverjük a vajat.
  5. Tálaláskor a húst a mártással megöntözzük, köretként burgonyafánk illik hozzá.
Recept megjegyzései

4 adag/2 140 kcal, 1 adag/535 kcal