Orjaleves

Hozzávalók

  • 1,5 kg karaj- vagy tarjacsont
  • 3 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 kisebb db zellergumó
  • 1 csokor zellerzöld
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 db zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 cikk kelkáposzta
  • 2 fej gomba
  • szemes bors
  • szerecsendióvirág (elhagyható)
  • szerecsendió
  • lestyán (elhagyható)

Elkészítés

  1. A csontokat hideg vízben feltesszük főzni, ha felforrt a habját leszedjük. Beletesszük a sárga- és fehérrépát, zellergumót, fokhagymát, az egyik vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a kelkáposztát.
  2. A másik vöröshagymát félbevágjuk, és egy kevés zsiradékon egész sötétre pirítjuk, majd azt is a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, szemesborssal, egy kevés szerecsendióvirággal, beletesszük a zellerzöldet, petrezselymet, és épphogy gyöngyözzön a lé, készre főzzük.
  3. Mielőtt a főzést befejeznénk, egy kevés szerecsendiót reszelünk bele, valamint aki szereti lestyánnal is ízesítheti. A kész levest átszűrjük, és a hasábokra vágott főtt zöldségekkel, és külön kifőzött csigatésztával vagy cérnametélttel tálaljuk.