Orjaleves
Hozzávalók
-
1,5
kg
karaj- vagy tarjacsont
-
3
szál
sárgarépa
-
2
szál
fehérrépa
-
1 kisebb
db
zellergumó
-
1
csokor
zellerzöld
-
1
csokor
petrezselyemzöld
-
3
gerezd
fokhagyma
-
2
fej
vöröshagyma
-
1
db
zöldpaprika
-
1
db
paradicsom
-
1
cikk
kelkáposzta
-
2
fej
gomba
-
só
-
szemes bors
-
szerecsendióvirág
(elhagyható)
-
szerecsendió
-
lestyán
(elhagyható)
Elkészítés
-
A csontokat hideg vízben feltesszük főzni, ha felforrt a habját leszedjük. Beletesszük a sárga- és fehérrépát, zellergumót, fokhagymát, az egyik vöröshagymát, a zöldpaprikát, a paradicsomot, a gombát és a kelkáposztát.
-
A másik vöröshagymát félbevágjuk, és egy kevés zsiradékon egész sötétre pirítjuk, majd azt is a leveshez adjuk. Ízesítjük sóval, szemesborssal, egy kevés szerecsendióvirággal, beletesszük a zellerzöldet, petrezselymet, és épphogy gyöngyözzön a lé, készre főzzük.
-
Mielőtt a főzést befejeznénk, egy kevés szerecsendiót reszelünk bele, valamint aki szereti lestyánnal is ízesítheti. A kész levest átszűrjük, és a hasábokra vágott főtt zöldségekkel, és külön kifőzött csigatésztával vagy cérnametélttel tálaljuk.