Nyújtófás rétes

Hozzávalók

  • 25 dkg liszt
  • 3 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • langyos víz
  • pici só
  • a kenéshez

  • 10 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • a túrós-meggyes töltelékhez:

  • 25 dkg túró
  • 1 db tojás
  • 1 evőkanál búzadara
  • 8 dkg porcukor
  • 1/2 db citrom reszelt héja
  • 40 dkg meggy
  • 2 evőkanál porcukor
  • édesmorzsa
  • az almás töltelékhez:

  • 1,5 kg alma
  • 5 dkg mazsola
  • 10 dkg cukor
  • fahéj
  • édesmorzsa
  • a rudak kenéséhez:

  • 1 evőkanál olvasztott zsír

Elkészítés

  1. A 25 dkg lisztet, a 3 dkg zsírral, a tojással, az ecettel és annyi langyos vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk, összegyúrjuk. Vékonyra kisodorjuk, és megkenjük a 10 dkg (puha, nem olvasztott) zsír, valamint a 10 dkg liszt keverékével. A tésztát, mint a bejglit, felcsavarjuk, kb. fél órát állni hagyjuk, közben elkészítjük a tölteléket.
  2. A túrótöltelékhez a túrót áttörjük, elkeverjük a tojás sárgájával, a tejföllel, búzadarával, cukorral, citromhéjjal, majd óvatosan hozzávegyítjük a tojások felvert habját. A meggyet kimagozzuk, és alaposan lecsepegtetjük. Az almatöltelékhez az almát meghámozzuk, lereszeljük, levét kinyomjuk, és kissé átpároljuk. A mazsolát beáztatjuk, majd a párolt almához keverjük a cukorral és a fahéjjal együtt.
  3. A pihentetés után a tésztát négy részre osztjuk, és mindegyiket tepsi hosszúságúra nyújtjuk. A tésztalapok középső harmadát megszórjuk édes morzsával, hogy a töltelék ne áztassa át a tésztát, majd két tésztalapra a túrós, két tésztalapra az almás tölteléket rákanalazzuk.
  4. A meggyet elkeverjük a 2 evőkanál porcukorral, és túrós töltelék tetejére rakosgatjuk. Ezután a töltelékre hajtjuk a tészta két oldalát, és a rudak végeit összenyomjuk. A rudak tetejét olvasztott zsírral megkenjük, és forró sütőben (légkeveréses 190 fok), kb. 20 perc alatt aranysárgára sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Recept megjegyzései

2 rúd/12 szelet (túrós-meggyes)/2 549 kcal, 1 szelet/212 kcal 2 rúd/12 szelet (almás)/1 956 kcal, 1 szelet/163 kcal