Mini bagett

Hozzávalók

    az előtésztához:

  • 10 dkg finomliszt
  • 0,5 dl langyos víz
  • 5 g élesztő
  • a tésztához:

  • az összes előtészta
  • 1 dl langyos tej
  • 1 dl langyos víz
  • 10 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 1 evőkanál burgonyapehely (elhagyható)
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 kiskanál
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dkg puha vaj
  • a szóráshoz:

  • különböző magvak (szezám, mák, len stb. / zabpehely)

Elkészítés

  1. A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. A hozzávalókat összekavarjuk, és folpackkal letakarva másnapig a konyhapulton hagyjuk.
  2. Az előtésztát a folyadékkal, valamint az élesztővel elkeverjük, és az összes többi hozzávalóval együtt géppel vagy kézzel bedagasztjuk. Dagasztás után a tésztát 10 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán 6 egyenlő részre osztjuk. Mind a hat részt gömbölyítjük, és letakarva 1 órát pihentetjük.
  3. A megkelt cipócskákat lelapogatjuk, és felsodorva megformázzuk. Az összeillesztéssel lefelé 1 órát letakarva ismét kelesztjük.
  4. A sütőt 220 fokra előmelegítjük, az aljába egy kis edénykébe forró vizet teszünk a gőzösödés érdekében.
  5. A bagetteket szilikonos bagettsütőbe tesszük. (Ha nincs bagettsütőnk, akkor sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.) Tetejüket vízzel megspricceljük, és pengével középen bevágjuk. Megszórjuk a magvakkal. 15-20 perc alatt készre sütjük.