Marhapörkölt Karcsi bácsi módra

Hozzávalók

  • 1 kg marhalábszár
  • 30 dkg vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg zsír
  • 1 db paradicsom
  • 1 db zöldpaprika
  • 3 szem borókabogyó
  • 1 kiskanál lestyán
  • 1 kiskanál Erős Pista
  • 1 evőkanál áfonyalekvár
  • 1-2 dl száraz vörösbor
  • pirospaprika
  • őrölt bors
  • őrölt kömény

Elkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, és a zsírban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot és paprikát, mellyel újból zsírjára pároljuk. Ekkor beletesszük az összezúzott fokhagymát, addig pirítjuk, amíg a fokhagyma illatát megérezzük.
  2. A hagymás alapot elkeverjük pirospaprikával, a kockákra vágott hússal, egy kevés őrölt köménnyel, és a hús kifehéredéséig folyamatosan kevergetve pirítjuk. Kevés vízzel felöntjük, megsózzuk, és a folyadékot folyamatosan pótolva puhára pároljuk.
  3. Közben beletesszük az apróra tört borókabogyót, a lestyánt, és az Erős Pistát. Mikor a hús megpuhult, az áfonyalekvárt a borral elkeverjük, és a pörköltre öntjük. 10-15 perc alatt összefőzzük. Köretként tarhonyát, burgonyát vagy galuskát adhatunk hozzá.
Recept megjegyzései

4 adag/2 242, 1 adag/558 kcal