Málnás alagút

Hozzávalók

    a piskótához:

  • 8 db tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • 1,5 kiskanál sütőpor
  • 2 evőkanál szódavíz/szénsavas ásványvíz
  • a krémhez:

  • 30 dkg málna (lehet fagyasztott is)
  • 50 dkg túró
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 1/2 dl málnaszörp
  • 2 dl habtejszín
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1,5 tasak zselatinfix
  • kevés citromlé
  • a lekenéshez és szóráshoz:

  • 2-3 evőkanál málnadzsem
  • porcukor

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral, majd a vízzel habosra kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a fehérje habot a liszttel váltogatva, óvatosan belevegyítjük a tojás sárgába.
  2. Egy kb. 30x32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztát egyenletesen elsimítjuk rajta. 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (kb. 20 perc) Néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a málnadzsemmel megkenjük.
  3. A málnából néhány szemet félreteszünk, majd a többit 5 dkg cukorral leturmixoljuk, szűrőn is átpasszírozzuk, hogy magok ne maradjanak benne. Elkeverjük a keményítővel és a málnaszörppel, majd a tűzhelyen besűrítjük.
  4. A túrót áttörjük, a maradék cukorral jó krémesre keverjük. A túró- és a kihűlt málnakrémet összekeverjük, ízesítjük citromlével, hozzáadjuk a zselatinfixet, végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tejszínhabot.
  5. Egy kb. 30 cm-es szilikon, vagy őzgerincformát folpackkal, majd a méretre vágott piskótával kibélelünk, (a leeső darab majd a befedéshez kell) egyenletesen elsimítjuk benne a tejszínes málnás krémet, közben a félretett málnaszemeket is beleszórjuk. Tetejét befedjük a félretett piskótalappal, és legalább néhány óráig, de legjobb egy napig, a hűtőben dermesztjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral hintjük meg.