Málnás alagút
Hozzávalók
a piskótához:
-
8
db
tojás
-
8
evőkanál
liszt
-
8
evőkanál
kristálycukor
-
1,5
kiskanál
sütőpor
-
2
evőkanál
szódavíz/szénsavas ásványvíz
a krémhez:
-
30
dkg
málna
(lehet fagyasztott is)
-
50
dkg
túró
-
3
dkg
étkezési keményítő
-
1/2
dl
málnaszörp
-
2
dl
habtejszín
-
10
dkg
kristálycukor
-
1,5
tasak
zselatinfix
-
kevés citromlé
a lekenéshez és szóráshoz:
-
2-3
evőkanál
málnadzsem
-
porcukor
Elkészítés
-
Először elkészítjük a piskótát: a tojásokat szétválasztjuk, a tojássárgákat a cukorral, majd a vízzel habosra kikeverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, a lisztet a sütőporral elkeverjük, majd a fehérje habot a liszttel váltogatva, óvatosan belevegyítjük a tojás sárgába.
-
Egy kb. 30x32 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a tésztát egyenletesen elsimítjuk rajta. 180 fokra (légkeveréses 165 fok) előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. (kb. 20 perc) Néhány percig a tepsiben hagyjuk hűlni, majd a sütőpapírt lehúzzuk róla, és a tésztát a málnadzsemmel megkenjük.
-
A málnából néhány szemet félreteszünk, majd a többit 5 dkg cukorral leturmixoljuk, szűrőn is átpasszírozzuk, hogy magok ne maradjanak benne. Elkeverjük a keményítővel és a málnaszörppel, majd a tűzhelyen besűrítjük.
-
A túrót áttörjük, a maradék cukorral jó krémesre keverjük. A túró- és a kihűlt málnakrémet összekeverjük, ízesítjük citromlével, hozzáadjuk a zselatinfixet, végül óvatosan belekeverjük a keményre felvert tejszínhabot.
-
Egy kb. 30 cm-es szilikon, vagy őzgerincformát folpackkal, majd a méretre vágott piskótával kibélelünk, (a leeső darab majd a befedéshez kell) egyenletesen elsimítjuk benne a tejszínes málnás krémet, közben a félretett málnaszemeket is beleszórjuk. Tetejét befedjük a félretett piskótalappal, és legalább néhány óráig, de legjobb egy napig, a hűtőben dermesztjük. Tálaláskor a tetejét porcukorral hintjük meg.