Mákos lepény

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 1 evőkanál tejföl
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 dl tej
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • csipet
  • a töltelékhez:

  • 30 dkg darált mák
  • 2 dl tej
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cl sütőrum (vagy 1/4 fiola aroma)
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 2 db tojásfehérje
  • 15 dkg lekvár
  • 10 dkg mazsola vagy aprított aszalt gyümölcs (elhagyható)
  • a kenéshez:

  • 1 db tojás

Elkészítés

  1. Először a tölteléket készítjük el, a mákot a cukorral és a tejjel elkeverjük. A tojásfehérje kivételével beletesszük a többi hozzávalót, és folytonos kevergetés mellett néhány perc alatt összefőzzük. Kihűtjük, majd óvatosan belevegyítjük a habbá vert tojásfehérjét.
  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük, és közben elkészítjük a tésztát. A langyos tejben feloldjuk a cukrot, és felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet elkeverjük a sóval, sütőporral, a por- és vaníliás cukorral, és elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzáadjuk a tojássárgát és annyi tejfölt, hogy a tészta jól nyújtató legyen. Miután kidolgoztuk, három cipóra osztjuk, és a lapokat tepsi nagyságúra nyújtjuk (kb. 20x32 cm).
  3. Az első lapot belehelyezzük a tepsibe, megkenjük a lekvár felével, és egyenletesen rásimítjuk a máktöltelék felét. Beborítjuk a második lappal, melyet először a maradék lekvárral, majd a mákkal kenünk meg. Végül a harmadik lappal befedjük a süteményt, megkenjük felvert tojással, és villával sűrűn megszurkáljuk.
  4. Betesszük a sütőbe, és kb. 35-40 perc alatt szép pirosra megsütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, kiborítjuk, széleit levágjuk, és kb. 9x3 cm-es szeletekre vágjuk. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Recept megjegyzései

20 db/6 783 kcal, 1 szelet/339 kcal