Mákos kalács

Hozzávalók

0/15Hozzávalók
    a tésztához:
  • a töltelékhez:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • A mazsolát megmossuk és beáztatjuk. A tészta hozzávalóit kenyérsütőgéppel - az anyagok sorrendjét betartva - megdagasztjuk, és kelesztjük. (Ha nincs kenyérsütőgépünk, az élesztőt 1 kiskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, a margarin/vaj kivételével, a többi hozzávalóval összedagasztjuk, végül alaposan beledolgozzuk a langyosra melegített vajat/margarint, letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.)
  • Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A tejet a cukorral felforraljuk, a többi hozzávalóra öntjük. Jól elkeverjük, ha esetleg hígnak találjuk, kevés zsemlemorzsát adjunk hozzá. (A tölteléknek ne legyen híg, mert elrepeszti a tésztát.)
  • Amikor a tészta megkelt, lisztezett deszkán lazán átgyúrjuk, elfelezzük, és egy-egy cipót formázunk belőle. A cipókat kb. 30x40 cm-re kinyújtjuk, mindegyiket megkenjük a máktöltelékkel, és meghintjük a lecsepegtetett mazsolával. A tészta két oldalát 2-3 cm szélességben a töltelékre hajtjuk, majd szorosan - mint a bejglit - feltekerjük.
  • A rudakat - sütőpapírral kibélelt - tepsibe fektetjük, és a tésztát 30-40 percig újrakelesztjük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A rudak tetejét a felvert tojássárgával lekenjük, kissé megszurkáljuk, majd 10 percig 190 fokon, és kb. 40 percig 170 fokon sütjük. (Ha nagyon barnul a teteje, alufóliával lazán borítsuk le.) Egy negyedórát hagyjuk a tepsiben, majd tegyük rácsra, hogy teljesen kihűljenek.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

2 rúd (kb. 28 szelet)/6 536 kcal, 1 szelet/233 kcal