Mákos bobajka

Hozzávalók

0/13Hozzávalók
    a tésztához:
  • a mártogatáshoz:
  • a szóráshoz:

Elkészítés

0/4Utasítások
  • Először elkészítjük a tésztát. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sóval, a tojássárgájával, a felfuttatott élesztővel és az olvasztott vajjal robotgéppel bedagasztjuk, hogy sima, lágy kelt tésztát kapjunk. (Ha a tészta túl kemény lenne, egy kevés langyos tejet adhatunk hozzá.) A tésztát letakarjuk, és langyos helyen duplájára kelesztjük.
  • Ha megkelt, lazán átgyúrjuk, és két részre osztjuk, és a két részt hengerré sodorjuk. A két hengert egyenként 30 korongra vágjuk. A korongokat lisztben megforgatjuk, és a vajjal kikent tepsibe tesszük. Újabb 20 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben, arany barnára sütjük. (kb. 160 fok, 30 perc.)
  • A mártogatáshoz a tejet megforrósítjuk, belekeverjük a vaníliás cukrot. A kisült korongokat - kisebb adagokban - a tejbe áztatjuk, óvatosan, hogy el ne törjenek egy kivajazott tepsibe, vagy tűzálló tálba rakjuk, és rétegenként a porcukorral, citromhéjjal elkevert mákkal meghintjük.
  • Előmelegített forró sütőben (200 fok) kb. 10 perc alatt készre sütjük. (Hagyományos, szentestére való tésztaféle)
Mennyiség: 1 személyre