Máglyarakás

Hozzávalók

  • 25 dkg kicsit szikkadt kalács
  • 4 db tojás
  • 1/2 l tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 12 dkg kristálycukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 5 dkg darált dió
  • 10 dkg mazsola
  • 1/2 dl rum
  • 1/2 kg szeletekre vágott alma
  • 3 evőkanál baracklekvár
  • a szóráshoz:

  • cukorral elkevert fahéj

Elkészítés

  1. A tojások sárgáját a cukorral, az olvasztott vajjal és a vaníliás cukorral kikeverjük, és hozzáadjuk a tejet. Ráöntjük a szeletekre vágott kalácsra, összeforgatjuk, és állni hagyjuk.
  2. Az almát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A mazsolát rumba áztatjuk. Egy kisebb tepsit, vagy egy jénai tálat vajjal kikenünk, beletesszük a megáztatott kalácsot, megszórjuk mazsolával és a darált dióval. Ezt addig rétegezzük, míg a hozzávalók el nem fogynak (kb. 2 réteg lesz).
  3. Ráhelyezzük az almaszeleteket, melyet meghintünk fahéjjal elkevert cukorral. Sütőbe tesszük és 180º-on kb. 30 percig sütjük.
  4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a barackízt, a habot a megsült tészta tetejére simítjuk, vagy habzsákból kinyomjuk, és visszatesszük a sütőbe kb. 5 percre, míg a hab kicsit meg nem pirul. Nagyobb kockákra vágva tálaljuk.