Ludaskása

Hozzávalók

  • 1,5 kg libaaprólék (máj,zúza, szárny, nyak)
  • 25 dkg sárgarépa
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg zellergumó
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor zellerzöld
  • 2 csokor petrezselyemzöld (1 cs. a leveshez, 1 cs. a rizshez)
  • 10 dkg zöldborsó (lehet fagyasztott is)
  • 10 dkg gomba (elhagyható)
  • 35 dkg rizs
  • 3 dkg libazsír
  • őrölt bors
  • szemesbors

Elkészítés

  1. A leveszöldségeket tisztítás után nagyobb darabokra vágjuk, a hagymát, fokhagymát megtisztítjuk. (A vöröshagymának csak a legfelső burkát szedjük le, mert a héja szép színt ad a lének.)
  2. A libahús tokjait kiszedjük, megmossuk, és 2,5 l hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, majd bezöldségeljük. Lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a hús teljesen megpuhul. A levest leszűrjük, tetejéről a zsírt leszedjük, félretesszük.
  3. A libahúst, a répát és a zellergumót kis kockákra vágjuk. A megmosott és leszűrt rizst libazsíron (a leves tetejéről lemert zsír is megfelel) opálosra futtatjuk, és felöntjük a rizs kétszeresének - de lehet, hogy szükséges a 2 és félszeres mennyiség is - megfelelő levessel, és hozzákeverjük a megtisztított zöldborsót.
  4. Lefedve, lassú tűzön addig pároljuk, amíg a rizs már majdnem puha, belevegyítjük a libahúst, zöldségeket és ha van, a kevés zsiradékon megpirított gombát. (A pirítás miatt a gombának intenzívebb lesz az íze, mintha főznénk.) Apróra vágott petrezselyemmel és őrölt borssal fűszerezzük.
Recept megjegyzései

6 adag/4 746 kcal, 1 adag/791 kcal