Ligur pizza
Hozzávalók
a tésztához:
-
45
dkg
liszt
-
2,5
dkg
élesztő
-
1
dl
tej
-
1/2
teáskanál
cukor
-
kb. 2,5
dl
langyos víz
-
2
evőkanál
olaj
-
1
mokkáskanál
só
-
3
szál
kakukkfű
a rátéthez:
-
20
dkg
sűrített paradicsom
-
20
dkg
gomba
-
2-3
gerezd
fokhagyma
-
1
fej
kisebb vöröshagyma
-
20
dkg
pizza mozzarella sajt
-
10
dkg
trappista sajt
-
20
dkg
sonka vagy bacon
-
1
doboz
tonhalkonzerv
(185 gr-os)
-
1
db
csípős paprika
-
3
db
paradicsom
-
3-4
szál
kakukkfű
-
bazsalikom
-
oregánó
-
só
-
őrölt bors
-
olaj
Elkészítés
-
A langyos tejben a cukrot elkeverjük, és felfuttatjuk benne az összemorzsolt élesztőt. Ha az élesztő megkelt, hozzáadjuk a sóval és a száráról lemorzsolt kakukkfűvel elkevert liszthez. Annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy kissé lágy, ragacsos tésztát kapjunk, végül apránként hozzáadjuk az olajat, mellyel készre kidolgozzuk. A tésztát letakarva, huzatmentes helyen, duplájára kelesztjük.
-
Amíg a tészta kel, elkészítjük a mártást. A gombát szeletekre vágjuk, kevés olajon, sóval és borssal zsírjára pirítjuk. A vöröshagymát felaprózzuk, egy evőkanál olajon megdinszteljük, majd hozzáadunk egy gerezd felaprított fokhagymát, mellyel épphogy csak megpirítjuk. Beletesszük a gombát, felöntjük az egy dl vízzel elkevert sűrített paradicsommal. Sózzuk, oregánóval, a leszárazott kakukkfűvel ízesítjük, és kicsit besűrítjük.
-
A megkelt tésztát kiolajozott tepsiben, vagy három db kb. 28 cm átmérőjű pizzasütőben kézzel széthúzogatjuk. Megkenjük a paradicsomos mártással, rátesszük az sonkát (bacont), a lecsepegtetett és széttördelt tonhalat. Ráhalmozzuk a karikára vágott paradicsomot és csípős paprikát, megszórjuk borssal és a bazsalikomlevelekkel. Végül beterítjük a mozzarella szeletekkel és a reszelt trappistával. 180 fokos (légkeveréses 165 fok) sütőben készre sütjük.