Ligur pizza

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 45 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1/2 teáskanál cukor
  • kb. 2,5 dl langyos víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 mokkáskanál
  • 3 szál kakukkfű
  • a rátéthez:

  • 20 dkg sűrített paradicsom
  • 20 dkg gomba
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej kisebb vöröshagyma
  • 20 dkg pizza mozzarella sajt
  • 10 dkg trappista sajt
  • 20 dkg sonka vagy bacon
  • 1 doboz tonhalkonzerv (185 gr-os)
  • 1 db csípős paprika
  • 3 db paradicsom
  • 3-4 szál kakukkfű
  • bazsalikom
  • oregánó
  • őrölt bors
  • olaj

Elkészítés

  1. A langyos tejben a cukrot elkeverjük, és felfuttatjuk benne az összemorzsolt élesztőt. Ha az élesztő megkelt, hozzáadjuk a sóval és a száráról lemorzsolt kakukkfűvel elkevert liszthez. Annyi langyos vízzel dagasztjuk be, hogy kissé lágy, ragacsos tésztát kapjunk, végül apránként hozzáadjuk az olajat, mellyel készre kidolgozzuk. A tésztát letakarva, huzatmentes helyen, duplájára kelesztjük.
  2. Amíg a tészta kel, elkészítjük a mártást. A gombát szeletekre vágjuk, kevés olajon, sóval és borssal zsírjára pirítjuk. A vöröshagymát felaprózzuk, egy evőkanál olajon megdinszteljük, majd hozzáadunk egy gerezd felaprított fokhagymát, mellyel épphogy csak megpirítjuk. Beletesszük a gombát, felöntjük az egy dl vízzel elkevert sűrített paradicsommal. Sózzuk, oregánóval, a leszárazott kakukkfűvel ízesítjük, és kicsit besűrítjük.
  3. A megkelt tésztát kiolajozott tepsiben, vagy három db kb. 28 cm átmérőjű pizzasütőben kézzel széthúzogatjuk. Megkenjük a paradicsomos mártással, rátesszük az sonkát (bacont), a lecsepegtetett és széttördelt tonhalat. Ráhalmozzuk a karikára vágott paradicsomot és csípős paprikát, megszórjuk borssal és a bazsalikomlevelekkel. Végül beterítjük a mozzarella szeletekkel és a reszelt trappistával. 180 fokos (légkeveréses 165 fok) sütőben készre sütjük.