Libamell vadasan

Hozzávalók

0/26Hozzávalók
  • a páchoz
  • a pároláshoz
  • a zsemlegombóchoz
  • a szószhoz

Elkészítés

0/9Utasítások
  • A pácléhez a karikára vágott zöldségeket félig főzzük meg a fűszerekkel. Miután kihűlt a páclé, tegyük bele a bőrén beírdalt libamellet. Egy-két napig pácoljuk benne, közben néhányszor forgassuk meg.
  • A szárazra törölt, sózott, borsozott húst, a bőrével lefelé tegyük serpenyőbe, és süssük ki a zsírját. Ha a bőrös oldalán a zsír kisült, fordítsuk meg, és a másik oldalán csak fehéredésig süssük .
  • Ha túl sok a zsír, kanalazzunk le belőle, tegyük a hús mellé a megtisztított fokhagymát, a kakukkfüvet és öntsünk alá a pácléből kb. 2 decilitert. Fedjük le, és tegyük a serpenyőt 160 fokra előmelegített sütőbe, és pároljuk egy órán keresztül. (Ha a levét elfőné, pótoljuk a pácléből.)
  • Ezután helyezzük a hús mellé a pácléből leszűrt zöldségeket, majd fedő alatt pároljuk puhára. Vegyük ki a húst és takarjuk le, hogy ne száradjon ki.
  • A visszamaradt zöldségeket a cukorral addig kevergessük, amíg a cukor elkezd karamellizálódni, majd szórjuk meg a liszttel, még egy kicsit pirítsuk tovább. Higítsuk maradék páclével, majd az egészet turmixoljuk le.
  • A püréhez adjuk hozzá a tejfölt és ízlés szerint a citromlét, a reszelt citromhéjat, a mustárt és a cukrot. Ha túl sűrű lenne, vízzel hígíthatjuk, ha túl híg, akkor adjunk még hozzá kevés lisztet. Forraljunk rajta egyet, és tálalásig tegyük félre.
  • A zsemlegombóchoz vágjuk 1 cm-es kockákra a szikkadt zsemléket, és serpenyőben pirítsuk meg egy kicsit. Öntsük rá a tejet, és várjunk addig, amíg a tejet zsemle felszívja.
  • Verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a zsemlékhez. Tegyük bele a lisztet, a petrezselymet és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze a masszát. Sűrűbb galuskatészta állagúra készítsük. Kézzel formázzunk egyforma méretű gombócokat, majd sós vízben főzzük őket kb.10 percig. (Vegyünk ki egyet, vágjuk ketté és nézzük meg, hogy a belseje is megfőtt-e.)
  • A pihentetett és vékonyra felszeletelt húst, a zsemlegombóccal és a mártással tálaljuk.
Mennyiség: 1 személyre

Megjegyzések

3 személyre