Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből

Hozzávalók

  • 20 dkg maradék krumplipüré
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1 mokkáskanál cukor
  • 35 dkg liszt
  • 8 dkg margarin vagy vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás
  • 1 dkg
  • 1 mokkáskanál pirospaprika

Elkészítés

  1. A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A lisztet a margarinnal vagy vajjal és a burgonyapürével összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Megsózzuk és jól kidolgozzuk.
  3. Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként egyszer hajtogatjuk: lisztezett felületen 1 cm vastagra kinyújtjuk, a két szélét középre hajtjuk, majd félbehajtjuk.
  4. Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel elkevert tojással.
  5. A negyedik hajtogatás után 3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és kb. 3,5 cm-es nagyságú szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és letakarva még 30 percig kelesztjük.
  6. A megkelt krumplis pogácsák tetejét megkenjük a pirospaprikával elkevert maradék tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.