Krumplis pogácsa maradék krumplipüréből
Hozzávalók
-
20
dkg
maradék krumplipüré
-
1,5
dkg
élesztő
-
1
mokkáskanál
cukor
-
35
dkg
liszt
-
8
dkg
margarin vagy vaj
-
1
db
tojássárgája
-
1
db
tojás
-
1
dkg
só
-
1
mokkáskanál
pirospaprika
Elkészítés
-
A cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt.
-
A lisztet a margarinnal vagy vajjal és a burgonyapürével összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojás sárgáját és a felfuttatott élesztőt. Megsózzuk és jól kidolgozzuk.
-
Hideg helyen pihentetjük, majd negyedóránként egyszer hajtogatjuk: lisztezett felületen 1 cm vastagra kinyújtjuk, a két szélét középre hajtjuk, majd félbehajtjuk.
-
Minden nyújtás után megkenjük egy kevés tejjel elkevert tojással.
-
A negyedik hajtogatás után 3 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, és kb. 3,5 cm-es nagyságú szaggatóval kiszúrjuk a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, és letakarva még 30 percig kelesztjük.
-
A megkelt krumplis pogácsák tetejét megkenjük a pirospaprikával elkevert maradék tojással, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.