Kocsonya

Hozzávalók

  • 1 db kisebb sertéscsülök
  • 2 db sertésköröm
  • 1 db sertésfarok
  • 40 dkg sertésbőrke
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős paprika (pl. cseresznye paprika)
  • 1 kiskanál egész fekete bors
  • kevés pirospaprika

Elkészítés

  1. A kocsonyahúst alaposan megtisztítjuk, a szőröket perzseléssel eltávolítjuk, és váltott vízben jól megmossuk. Annyi hideg vízben, amennyi ellepi (kb. 2,5 l) feltesszük főni, majd amikor felforrt lehabozzuk a tetejét.
  2. Beletesszük a megtisztított fokhagymát, paprikát, szemes borsot és megsózzuk. Takarékon, - hogy éppen csak gyöngyözzön - kb. 5 órát főzzük, míg a hús a csontról szinte magától leomlik.
  3. A levet leszűrjük, a húst kicsontozzuk, és tányérokba szétosztjuk. A lé tetejéről a zsírt kanállal leszedjük, majd a levet a húsra merjük.
  4. Hideg helyen, de nem hűtőben megdermesztjük. Piros paprikával meghintve - aki úgy szereti ecettel, vagy citromlével meglocsolva - friss kenyérrel tálaljuk.
Recept megjegyzései

kb. 6 tányér