Kocsonya
Hozzávalók
-
1
db
kisebb sertéscsülök
-
2
db
sertésköröm
-
1
db
sertésfarok
-
40
dkg
sertésbőrke
-
8
gerezd
fokhagyma
-
1
db
csípős paprika
(pl. cseresznye paprika)
-
1
kiskanál
egész fekete bors
-
só
-
kevés pirospaprika
Elkészítés
-
A kocsonyahúst alaposan megtisztítjuk, a szőröket perzseléssel eltávolítjuk, és váltott vízben jól megmossuk. Annyi hideg vízben, amennyi ellepi (kb. 2,5 l) feltesszük főni, majd amikor felforrt lehabozzuk a tetejét.
-
Beletesszük a megtisztított fokhagymát, paprikát, szemes borsot és megsózzuk. Takarékon, - hogy éppen csak gyöngyözzön - kb. 5 órát főzzük, míg a hús a csontról szinte magától leomlik.
-
A levet leszűrjük, a húst kicsontozzuk, és tányérokba szétosztjuk. A lé tetejéről a zsírt kanállal leszedjük, majd a levet a húsra merjük.
-
Hideg helyen, de nem hűtőben megdermesztjük. Piros paprikával meghintve - aki úgy szereti ecettel, vagy citromlével meglocsolva - friss kenyérrel tálaljuk.