Kávés-mogyorós krémkocka

Hozzávalók

    a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 dl langyos tej
  • 5 dkg kakaópor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tasak sütőpor
  • a kávékrémhez:

  • 5 dl tejszín
  • 4 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl tej
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 10 dkg apróra tört étcsokoládé
  • 1 dl erős feketekávé
  • 1 evőkanál zselatin
  • a mogyorókrémhez:

  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg sótlan amerikai mogyoró
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl langyos tej
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 1 kiskanál zselatin
  • a karamell mázhoz:

  • 30 dkg cukor
  • 3 dl tejszín
  • 10 dkg vaj
  • 0,5 dl víz
  • csipet

Elkészítés

  1. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a cukorral, olajjal, tejjel simára keverjük. Hozzáadjuk a kakaós, sütőporos lisztet és jól eldolgozzuk. (Az 1 dl tejnél én kicsit többet használtam.) A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan elvegyítjük a lisztes masszával. A masszát sütőpapírral kibélelt tepsibe (kb. 20X30 cm) simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd két lapra vágjuk.
  2. A kávékrém hozzávalóit a tejszín kivételével vízgőz felett, állandó kevergetés mellett krémesre főzzük, majd ha kihűlt hozzákeverjük a kemény habbá vert tejszínt. A tortaformába visszahelyezzük az egyik piskótalapot, a kávékrémet egyenletesen elsimítjuk rajta, a másik lappal lefedjük, és a hűtőbe rakjuk.
  3. A mogyorókrém hozzávalóit egy edénybe tesszük, állandó kevergetés mellett krémesre főzzük, hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen elterítjük a tortán, és visszarakjuk a hűtőbe. (Én a recepttől eltérően felhasználás előtt, a mogyorót kissé megpirítottam, utána daráltam le. A vajat pedig nem főztem a krémmel együtt, hanem a már langyosra hűlt krémet kevertem habosra vele.)
  4. A karamellmázhoz a cukrot egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a vizet, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett aranybarnára karamellizáljuk, azután belerakjuk a vajat, a tejszínt, egy csipet sóval ízesítjük, és állandó kevergetés mellett krémesre főzzük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd bevonjuk vele a tortát. Tálalásig - de minimum két órára - hűtőbe rakjuk.