Kandírozott narancshéj
Hozzávalók
-
2
db
narancs
((kemény héjú, nagy méretű))
-
20
dkg
kristálycukor
Elkészítés
-
A narancsokat alaposan megmossuk, és zöldséghámozóval a héját lehántjuk. (Lehetőleg a belső fehér héja maradjon magán a narancson.) Annyi hideg vizet öntünk a narancshéjakra, hogy jól ellepje. 3 napig a vízben áztatjuk úgy, hogy reggel és este cseréljük rajta.
-
A negyedik napon újból lecseréljük a vizet, és feltesszük főni. Forrástól számítva kb. 10 percig főzzük, majd leöblítjük, és vékony csíkokra vágjuk.
-
A cukrot 2 dl vízzel felfőzünk, beletesszük a narancshéj csíkokat, és néhányszor megkeverve, kb. fél órát főzzük. Hagyjuk a lábosban kihűlni. Másnap újból a tűzre tesszük, és kb. 20 percet főzzük, ekkora a cukorszirup már kellően besűrűsödik.
-
Egy tálcára sütőpapírt terítünk, majd a narancshéjakat lehetőleg szétszálazva, ezen megszikkasztjuk, (Nem biztos, hogy teljesen szálaira tudjuk szedni, mert a sziruptól erősen összeragadnak, de ha már egy kicsit száradtak könnyebben boldogulunk velük.)
-
Üvegbe vagy celofánzacskóba téve sokáig eláll, apróra törve, vagy porrá darálva süteményekbe, krémekbe használhatjuk fel, de magában is nagyon finom.